ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ: Ναι στις περικοπές υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών

Ζητούσαν να ακυρωθούν τα φύλλα μισθοδοσίας τους

​Η Ολομέλεια ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσαν να ακυρωθούν τα φύλλα μισθοδοσίας τους με τα οποία τον Ιανουάριο του 2012 περικόπηκαν οι αποδοχές σε εφαρμογή του νόμου 4024/12011 καθώς επίσης και να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου με την οποία κατετάγησαν σε εκτέλεση του ιδίου νόμου στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούσαν.

Οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι οι αποδοχές τους περικόπηκαν με την τελευταία με τον 4024/2011 κατά 25% και συνολικά έχουν υποστεί μειώσεις 60% με το σύνολο των μέτρων με αποτέλεσμα να παραβιάζονται διάφορες συνταγματικές αρχές.

Η Ολομέλεια ΣτΕ δέχθηκε ότι με τον Ν. 4024/2011 επιδιώχθηκε η μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους για λόγους δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν τη θέσπιση των μέτρων εν όψει της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας και της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Δέχθηκε ότι δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη, την αναλογικότητα, την αξιοπρεπή διαβίωση, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης ούτε οι διατάξεις του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ για τα περιουσιακά δικαιώματα.

Επισήμανε ότι με τη χορήγηση πρόσθετων επιδομάτων (ΔΗΒΕΕΤ) δημιουργήθηκε ένα οιονεί ειδικό μισθολόγιο για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους με ουσιώδη μισθολογική διαφοροποίηση από τους υπολοίπους και η κατάργηση του ΔΗΒΕΕΤ δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Έκρινε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η περικοπή επιβαρύνει στη παρούσα φάση τους αιτούντες στο βαθμό εκείνο που θα προσέβαλε την αξιοπρεπή τους διαβίωση δεδομένου ότι δεν μειώθηκε ο βασικός μισθός και πρόσθεσε ότι η παραδοχή αυτή δεν αποκλείει αντίθετη κρίση του δικαστηρίου για τυχόν μέλλουσες μειώσεις που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης.

Τέλος θεωρεί ότι δεν είναι αντισυνταγματικές οι επίδικες ρυθμίσεις επειδή υποστηρίζουν ορισμένοι ότι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω υψηλών δανείων ή αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top