Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ ΕΟΠΠΥ και ιδιωτικών κλινικών

Ο ΣΕΚ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου για το θέμα

Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ ΕΟΠΠΥ και ιδιωτικών κλινικών

​Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ ΕΟΠΠΥ και ιδιωτικών κλινικών. Ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι οι ελεγκτικές εταιρείες είναι νόμιμες και συνεχίζουν τη δουλειά τους κανονικά. Απο την άλλη μεριά, ο πρόεδρος ΣΕΚ έδωσε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, στην οποία είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστάει λεφτά.

Η ολοκλήρωση του κλινικού και οικονομικού ελέγχου των απαιτήσεων των παρόχων υγείας από τον ΕΟΠΥΥ για το 2013, εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών, βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κια συνεχίζει λέγοντας ότι για τον σκοπό αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ συνεργάζονται με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και δίνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ολοκλήρωση ενός πολύ μεγάλου έργου που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εγκρίθηκαν όλες οι αποφάσεις της Διοίκησης και των υπηρεσιών που αφορούσαν τις διαδικασίες, την μεθοδολογία υλοποίησης και όλα τα ζητήματα για την επεξεργασία δεδομένων και την εγκατάσταση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, ώστε να είναι νόμιμες.

Επίσης, με σημερινή απόφαση του ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε όλες τις διοικητικές διαδικασίες εκκαθάρισης όλων των κατηγοριών ιδιωτών παρόχων αλλά και τα ιατρικά κριτήρια ελέγχου, με βάση τα οποία προέκυψε από το πρόγραμμα στατιστικού ελέγχου των ΙΕΕ, το δείγμα των προκαταρκτικών ελέγχων και με βάση το οποίο διενεργείται ο δευτεροβάθμιος και τριτοβάθμιος ιατρικός έλεγχος.

Την ίδια στιγμή, την σκόπιμη και συντονισμένη προσπάθεια αφανισμού του Ιδιωτικών Κλινικών στην Ελλάδα από τον ΕΟΠΥΥ, αποκάλυψε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Βασίλης Μπαρδής παρουσίασε αναλυτικά το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ενός τομέα που συντηρεί άμεσα και έμμεσα περισσότερες από 55.000 θέσεις εργασίας, καλύπτοντας ταυτόχρονα το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΚ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ΕΟΠΥΥ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του υπονομεύει τη διαδικασία του ελέγχου των χρεώσεων των Ιδιωτικών Κλινικών, προκειμένου να μην ολοκληρωθεί ποτέ και φυσικά να μην πληρώσει αυτά που οφείλει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο κ. Μπαρδής μια σειρά από προφάσεις, αθετήσεις δεσμεύσεων και τεχνητών εμποδίων στην ολοκλήρωση του ελέγχου, που θα φάνταζαν αστείες αν δεν διακυβευόταν το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων, φέρνουν τον ΕΟΠΥΥ στη θέση του βασικού υπευθύνου για το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι ο ΣΕΚ πρώτος πρότεινε να ξεκινήσει ο έλεγχος, από ανεξάρτητες Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, που πληρούν τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνοντας μάλιστα να επωμιστούν πλήρως το κόστος οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Μετά από πολλές πιέσεις, που έφτασαν και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, η πρόταση του ΣΕΚ έγινε αποδεκτή, ωστόσο μόνο για την εκκαθάριση των τιμολογίων που αφορούν το 2013.

Στην Συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπαρδής υπενθύμισε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας για την περίοδο 2007-2011, δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ τόνισε ότι, αν και υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση των δικαιούχων, τα χρήματα παραμένουν δεσμευμένα από το κράτος και κινδυνεύουν να χαθούν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top