Ο εισαγγελέας ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ τη δίκη για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

«Απορρίπτω τη λογική ότι όλοι τα έκαναν όλα»

Πλήρη ανατροπή στην μαραθώνιας διάρκειας ακροαματική διαδικασία των 2 ετών , που προέκυψε με τη συνένωση και συνεκδίκαση διαφορετικών δικογραφιών για τους «Πυρήνες της Φωτιάς», έφερε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Σωτήρης Μπάγιας, στην αγόρευσή του επί της ενοχής των συνολικά 17 κατηγορουμένων.

Ο έμπειρος εισαγγελέας (πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων) με τη φράση «Η παραδοχή( των παραπεμπτικών βουλευμάτων) ότι όλοι τα έκαναν όλα, είναι απορριπτέα», ουσιαστικά ανέτρεψε την κρατούσα άποψη περί συμμετοχής όλων των κατηγορουμένων σε όλες τις πράξεις.

Οι δικογραφίες επί των οποίων αποφάνθηκε ο κ.Μπάγιας, αφορούν στις αποστολές των «βομβοδεμάτων» σε πρεσβείες, στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και αλλού, και των επιχειρήσεων του 2010 σε σπίτια στην Αττική και στην επαρχία.
Τι πρότεινε:
Έτσι χθες, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στις φυλακές Κορυδαλλού, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε για το βασικό αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής στην οργάνωση την ενοχή 6 εκ των κατηγορουμένων και δη των Γερ. Τσάκαλου, Ιω. Μιχαηλίδη, Θ. Μαυρόπουλου, Όλγας Οικονομίδου, Κ. Σακκά, και Στ. Αντωνίου.
Αντίστοιχα, πρότεινε στο δικαστήριο να γίνει δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας που έχει υποβάλει η υπεράσπιση για εννέα κατηγορούμενους (Χ. Χατζημιχελάκη, Ντ. Μπολάνο, Χρ. Τσάκαλο, Γ. Νικολόπουλο, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Πολυδώρου, Π. Αργυρού, Γ. Καραγιαννίδη και Αλ. Μητρούσια). Υποστήριξε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη και να απαλλαγούν οι εν λόγω κατηγορούμενοι, καθώς «όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις (187Α ΠΚ) δεν πρέπει να κατηγορούνται ξανά για αυτό».
Τέλος, εισηγήθηκε την αθώωση για την ίδια πράξη του Κ. Παπαδόπουλου, με το σκεπτικό ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος σε μία οργάνωση και να μην κατηγορείται για καμία άλλη πράξη. Ένα μέλος που δεν συμμετέχει σε καμία οργάνωση σημαίνει ότι δεν είναι μέλος. Το γεγονός ότι διανυκτέρευσαν κατηγορούμενοι σπίτι του δεν σημαίνει τίποτα απολύτως».
Παράλληλα, έκρινε ότι θα πρέπει να απαλλαχθεί από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας κακουργημάτων, ο ήδη καταδικασθείς, Χ. Χατζημιχελάκης. Σύμφωνα με τον Σ. Μπάγια, «για να έχει κάποιος μια διευθυντική θέση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που νομίζω ότι τ��ποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν. Και αν κάποιος κάνει ένα ψυχογράφημα του κατηγορούμενου, θα δει ότι το επίμαχο διάστημα ήταν κρατούμενος και δεν μπορούσε να πείσει όλους τους υπολοίπους να τελέσουν τις επίμαχες πράξεις. Άλλωστε, οι πολιτικές θέσεις των κατηγορουμένων δεν συνάδουν με τη λογική της ιεραρχίας».
Mεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε:
-για τη δικογραφία των "βόμβο-δεμάτων":

ενοχή των κατηγορουμένων για μία πράξη, αυτή της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού κατά συρροή με επιβαρυντικές πράξεις, ενώ για το αδίκημα της έκρηξη και της απόπειρα έκρηξης ζήτησε την καταδίκη του Γερ. Τσάκαλου και του Π. Αργυρού (απλή συνέργεια) και του Χρ. Τσάκαλου (απλή συνέργεια στην απόπειρα έκρηξης).
Οι υπόλοιποι 5 κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν τις ίδιες πράξεις (Οικονομίδου, Πολυδώρου, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Νικολόπουλο και Ντ. Μπολάνο) έκρινε πως θα πρέπει να απαλλαχθούν, λόγω αμφιβολιών.
-για την υπόθεση των όπλων που κατασχέθηκαν από διάφορα διαμερίσματα:

την απαλλαγή από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης για τους Ντ. Μπολάνο, Γ. Νικολόπουλο και Χρ. Τσάκαλο, αφού «δεν υπήρξε κανένα στοιχείο, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή», ενώ πρότεινε και τη συγχώνευση της πράξης της κατοχής εκρηκτικών υλών με αυτή της διακεκριμένης οπλοκατοχής.
-για τον Κ. Μαυρόπουλο να καταδικαστεί για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση για το περιστατικό που είχε σημειωθεί το Μάιο του 2011 στην Πεύκη, με δύο αστυφύλακες τραυματίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top