Ελλάδα 2014: ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν έχουν λεφτά να ασφαλίσουν ιατροφαρμακευτικά τους φοιτητές

«Φεσώνουν» νοσοκομεία

​Απεγνωσμένοι είναι οι διοικητικοί στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς έχουν αυξηθεί δραματικά οι ανασφάλιστοι φοιτητές, οι οποίοι ζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τις σχολές τους.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι αναγκάζονται να φεσώνουν τα νοσοκομεία, μιας και αδυνατούν να πληρώσουν τους γιατρούς ή τα φάρμακα που χρειάζονται οι φοιτητές τους.

Το συγκεκριμένο θέμα έφτασε και στα αυτιά του Ανδρέα Λοβέρδου μιας και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας για τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, πρόεδρο�� ΤΕΙ και πρυτάνεις πανεπιστημίων ζήτησαν από τον Υπουργό, να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο να προβλέπει ότι οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από το έτος 2015 θα χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, τα ιδρύματα αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι οι φοιτητές οι οποίοι χρησιμοποιούν ψευδή στοιχεία, με σκοπό να ασφαλίσουν άλλα πρόσωπα, συνήθως συγγενικά τους και χρεώνοντας τα πανεπιστήμια με εξαιρετικά υψηλά ποσά.

H υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών περιλαμβάνει: ιατρική εξέταση, νοσοκομειακή εξέταση, φαρμακευτική περίθαλψη, παρακλινικές εξετάσεις, εξέταση στο σπίτι, τοκετούς, φυσικοθεραπεία, οδοντιατρική περίθαλψη και ορθοπεδικά είδη.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης, σημειώνει: «παλιότερα οι φοιτητές μας δεν ζητούσαν ασφάλιση. Τώρα οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και είμαστε υποχρεωμένοι να ασφαλίζουμε εμείς τους φοιτητές, που είναι ανασφάλιστοι. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα ποσό 15-20.000 ευρώ τον χρόνο για τον σκοπό αυτό και πάλι μας περίσσευαν. Τώρα φτάσαμε να χρωστάμε 150.000 ευρώ στα νοσοκομεία και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να τα πληρώσουμε. Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορείς φυσικά να κλείσεις τα μάτια μπροστά σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ενός παιδιού που πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση και μας ζητά βιβλιάριο. Τι να κάνουμε; Να μην το δώσουμε; Αυτό όμως μας στοιχίζει 1.500 ευρώ τον μήνα.

Έχουμε επίσης περιστατικό φοιτ��τή που είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο και αφού ξεπέρασε το πρόβλημα, έκανε θεραπεία αποκατάστασης. Το νοσοκομείο μάς ζήτησε 32.000 ευρώ. Ούτε αυτό το πληρώσαμε» και καταλήγει: «τελικά είμαστε σε διαμάχη με τα νοσοκομεία και για κάποιες περιπτώσεις ίσως καταλήξουμε στα δικαστήρια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top