ΞΕΚΙΝΗΣΕ από την Πάτρα το πρόγραμμα απεξάρτησης κρατουμένων από τα ναρκωτικά!

Χορήγησαν μεθαδόνη στους εννέα πρώτους εξαρτημένους

ΞΕΚΙΝΗΣΕ από την Πάτρα το πρόγραμμα απεξάρτησης κρατουμένων από τα ναρκωτικά!

​Την Δευτέρα ξεκίνησε η χορήγηση μεθαδόνης στους εννέα πρώτους εξαρτημένους από οπιοειδή κρατουμένους στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, στο πλαίσιο του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με τη χορήγηση υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ, που συνυπογράφουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η Υφυπουργός Υγείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, η συγκεκριμένη μονάδα είναι η πρώτη που δημιουργείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

«Η Ελλάδα συναντά τις πιο προηγμένες χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι πρώτοι εννέα εξαρτημένοι έχουν ήδη υποβληθεί στον προβλεπόμενο τοξικολ��γικό έλεγχο και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Στην πλήρη ανάπτυξή του το πρόγραμμα θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες θεραπείας σε 150 κρατούμενους, ενώ θα παρέχει βιοψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στα μέλη του, καθώς, εκτός από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στελεχώνεται από δύο ψυχολόγους και έναν κοινωνικό λειτουργό.

Η θεραπευτική μονάδα ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες στον πληθυσμό των κρατουμένων, καθώς περίπου 4.000 κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χρήστες.

Στον προγραμματισμό των δύο Υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ είναι και η έναρξη λειτουργίας αντίστοιχης μονάδας στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίνος Σκανδάμης τόνισε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του πρόσφατου νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με τον οποίο η έμφαση μεταχείρισης των τοξικομανών δίδεται στη θεραπεία τους και όχι στον μακροχρόνιο εγκλεισμό τους.

«Εκ μέρους του Υπουργείου μας ευχαριστούμε τον ΟΚΑΝΑ για την πρωτόγνωρη αυτή προσπάθεια και ελπίζουμε να οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα, που θα αξιοποιηθούν προς όφελος των κρατουμένων και στα υπόλοιπα καταστήματα κράτησης της χώρας» συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top