Συναγερμός από τα πανεπιστήμια: Στον «αέρα» η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών

Τα ιδρύματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες

Συναγερμός από τα πανεπιστήμια: Στον «αέρα» η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών

Nα χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούνται κινδυνεύουν οι φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς τα ιδρύματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Έτσι, αναγκάζονται να «φεσώνουν» τα νοσοκομεία και να μην πληρώνουν τους γιατρούς ή τα φάρμακα που χρειάζονται οι φοιτητές τους.

Σημειώνεται ότι τα ΑΕΙ είναι υποχρεωμένα να ασφαλίζουν όσους φοιτητές δεν έχουν ασφάλιση προσωπική ή από τους γονείς τους. Μέχρι πριν από 1-2 χρόνια οι φοιτητές που ζητούσαν σχετικό βιβλιάριο από τα ιδρύματα ήταν ελάχιστοι (5-10 άτομα σε κάθε ίδρυμα), αλλά τώρα, σύμφωνα με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, πρέπει να εξυπηρετήσουν εξαιρετικά αυξημένο αριθμό φοιτητών.

Αυτή τη στιγμή μόνο τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά χρωστούν σε διάφορα νοσοκομεία 150.000 ευρώ και 120.000 ευρώ αντίστοιχα και, όπως λένε οι διοικήσεις τους, δεν θα πληρώσουν διότι η δραματική μείωση στους προϋπολογισμούς τους εμποδίζει να επωμιστούν και αυτό το κόστος.
Το θέμα αυτό τέθηκε και σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Παιδείας με θέμα τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ.

Από την πλευρά τους πρόεδροι ΤΕΙ και πρυτάνεις πανεπιστημίων κοινοποίησαν το θέμα στον Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο να προβλέπει ότι οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από το έτος 2015 να χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα όμως εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών που είναι στον «αέρα» άλλο ένα πρόβλημα φαίνεται να έχει δημιουργηθεί!

Όπως καταγγέλλουν τα ιδρύματα, έχουν να αντιμετωπίσουν (έστω και μεμονωμένα) κρούσματα απάτης από την πλευρά κάποιων φοιτητών που χρησιμοποιούν τα βιβλιάριά τους για άλλα πρόσωπα, κυρίως συγγενικά τους, χρ��ώνοντας έτσι τα πανεπιστήμια με μεγάλα ποσά.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί σοβαρά τα ιδρύματα τα οποία έτσι και αλλιώς με δυσκολία πληρώνουν τα πάγια και λειτουργικά τους έξοδα και, όπως λένε, δεν θέλουν ένα ακόμη βάρος και μάλιστα σε ένα τόσο «κοινωνικά ευαίσθητο θέμα», υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι δεν έχουν και δυνατότητα ελέγχου ιατρικών πιστοποιητικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top