ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην εισαγωγή τριτέκνων στα ΑΕΙ-Ποιοι μαθητές θα πάνε στα δικαστήρια;

Αντισυνταγματικός προνομιακός νόμος για στρατιωτικές σχολές

​Βόμβα στις εισαγωγικές βάζουν σειρά δικαστικών αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων της χώρας που καθιστούν ουσιαστικά ανενεργές τις διατάξεις με τις οποίες θεσπίστηκε η καθʼ υπέρβαση εισαγωγή, σε ποσοστό 35%, των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών καθώς και 11% στις αστυνομικές σχολές!

Οι ρυθμίσεις αυτές του νόμου 3966/2011 κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις υπʼ αριθ. 986-988/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την αιτιολογία ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, ήτοι βάσει των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.

Οι αποφάσεις αυτές, καθ εφαρμογή της απόφασης του ΣΤε κρίνουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις και όπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης «το σκεπτικό των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών είναι ότι ο νόμος 3648/2008 εισάγει υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων ιδιαιτέρως ευνοϊκή μεταχείριση και περιορίζει τα τέκνα των λοιπών οικογενειών, που είναι και τα περισσότερα, σε πολύ μικρό, σε σχέση με τον αριθμό τους, ποσοστό θέσεων, παραβιάζοντας τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας εκάστου». Μάλιστα στις αποφάσεις αυτές του Διοικητικού Εφετείου γίνεται μνεία στις αποφάσεις 986-988/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ

Επί σειρά δεκαετιών, τα τέκνα πολυτέκνων και ακολούθως (από το έτος 2008) και τα τέκνα τριτέκνων οικογενειών, καταλαμβάνουν ποσοστό 35% επί του συνόλου των θέσεων υποψηφίων Στρατιωτικών Σχολών, το οποίο έχει θεσπιστεί για την καθʼ υπέρβαση εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές Σχολές.

Ωστόσο μετά από σειρά προσφυγών υποψηφίων της γενικής σειράς που δεν εισήχθησαν στις σχολές αυτές, τα Διοικητικά Εφετεία με σειρά αποφάσεών τους έκριναν ότι η σχετική διάταξη του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει το ανωτέρω ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Με τις δικαστικές αυτές αποφάσεις ανοίγει ο δρόμος της δικαστικής διεκδίκησης για τους υποψηφίους της Γενικής Σειράς που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν φέτος σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Με άλλα λόγια, οι υποψήφιοι της Γενικής Σ��ιράς μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικώς τις θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στους υποψηφίους των Ειδικών Κατηγοριών. Τα υψηλά ποσοστά των θέσεων που καταλαμβάνουν οι πολύτεκνοι-τρίτεκνοι φαίνονται στις αντίστοιχες προκηρύξεις. Για παράδειγμα, στη Σχολή Ευελπίδων οι θέσεις της Γενικής Σειράς είναι 131, ενώ οι θέσεις των Ειδικών Κατηγοριών είναι 70. Αντίστοιχα, οι θέσεις της Γενικής Σειράς για τη Σχολή Αστυφυλάκων είναι 203, ενώ οι θέσεις των Ειδικών Κατηγοριών είναι 31.

Του Παναγιώτη Στάθη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top