Φοιτητές και γονείς ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΙΤΕ τι πρέπει να κάνετε πριν νοικιάσετε σπίτι!

Ξεκινήστε να ψάχνετε

Φοιτητές και γονείς ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΙΤΕ τι πρέπει να κάνετε πριν νοικιάσετε σπίτι!

​Μετά την ανακοίνωση των βάσεων χιλιάδες σπίτια πανηγυρίζουν την επιτυχία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Όμως οι γονείς εκτός από την χαρά τους έχουν και το άγχος της ανεύρεσης σπιτιού… Έτσι βάζουν κάτω τους προϋπολογισμούς τους και αναζητούν στέγη για τα παιδιά τους, βάσει της σχολής στην οποία πέρασαν.

Οι νέοι σπουδαστές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορεί να αδημονούν για την έναρξη της φοιτητικής τους ζωής όμως πρέπει να προσέξουν τις παγίδες στην εύρεση του νέου σπιτιού.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), θέλοντας να βοηθήσει τους φοιτητές και τους γονείς να αποφύγουν παγίδες, εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές.

Μεταξύ άλλων, τους συνιστά, για αρχή, να κάνουν μια βόλτα στην πόλη, να προμηθευτούν τοπικές εφημερίδες και να αξιολογήσουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών και στη συνέχεια να επισκεφτούν μεσιτικά γραφεία.

Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά εκτός κέντρου, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι να υπάρχουν κοντά τράπεζες, σούπερ μάρκετ, τακτική αστική συγκοινωνία και πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη.

Το ΚΕΠΚΑ συνιστά, επίσης, οι φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού, φροντίζοντας να είναι ακριβείς στις απαιτήσεις τους και απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν, όπως αυτές διαμορφωθούν μέσω των συνομιλιών και καταγραφούν στο αντίγραφο γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο που θα πρέπει να απαιτήσουν να έχουν στα χέρια τους, θεωρημένο από την εφορία.

Ακόμα, το ΚΕΠΚΑ υπενθυμίζει ότι από το 2008 έχει καταργηθεί το χαρτόσημο, ενώ σημειώνει ότι η καταβολή της εγγύησης που συνήθως ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή βάσει νόμου, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

Σε περίπτωση επιλογής μεσιτικού γραφείου, το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους φοιτητές να προσέχουν αυτό να είναι νόμιμο, να φροντίσουν να είναι ενήμεροι για το ύψος της αμοιβής του μεσίτη προτού νοικιάσουν το σπίτι και να το καταβάλλουν, αφού υπογράψουν τα συμβόλαια με τον ιδιοκτήτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top