Οι πρώτοι Γιαζίντι στην Αθήνα-Φοβούνται τους τζιχαντιστές: Περιγράφουν τα όσα έζησαν!

«Έχουν δολοφονήσει πολλούς άντρες και απήγαγαν πολλές γυναίκες»

​Οι Γιαζίντι είναι Κούρδοι, οπαδοί μιας παράξενης θρησκείας που συνενώνει στοιχεία ζωροαστρισμού, ανιμισμού, ισλαμισμού και χριστιανισμού. Είναι όμως και θύματα των τζιχαντιστών.

Οι πρώτοι Γιαζίντι έφτασαν στην Αθήνα και αναζητούν την σωτηρία τους προσδοκώντας, όπως και οι λοιποί μετανάστες, να προωθηθούν προς την βόρεια Ευρώπη.

Οι άνθρωποι αυτοί περιγράφουν τις σκληρές ιστορίες που έχουν ζήσει:

«Μας μισούν (σ.σ. οι τζιχαντιστές) μόνο λόγω της πίστης μας. Δεν έχουν ζητήσει κάτι άλλο από εμάς πέραν του να αλλάξουμε θρησκεία, ούτε να ενταχθούμε στον στρατό τους, ούτε κάτι άλλο».

Αυτή ήταν η απάντηση του 26χρονου Τζαμάλ σχετικά με τον λόγο για τον οποίο οι Γιαζίντι διώκονται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ.

Ο ίδιος ήρθε στην Ελλάδα μαζί με μια ομάδα 20 ατόμων από το Ιράκ, όλοι τους μέλη της εθνοτικής μειονότητας των Γιαζίντι. Δεν δίνουν τα πλήρη ονόματά τους, διότι έχουν μπει στη χώρα χωρίς να συλληφθούν και να καταγραφούν από τις αρχές, αντίθετα με την πλειοψηφία των μεταναστών, και θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους βόρεια με σκοπό να φτάσουν στη Γερμανία.

«Όντως έχουν ��ρχίσει να έρχονται Γιαζίντι και στην Ελλάδα», επιβεβαιώνει η Καίτη Κεχαγιόγλου από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία τους, όπως τη διασφάλιση πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, τη μη κράτησή τους και την αναβολή απομάκρυνσης, καθώς η επιστροφή τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους».

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Ασύλου ήδη δέκα από αυτούς έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο, έξι από το Ιράκ και τέσσερις από τη Συρία, ωστόσο «είναι νωρίς ακόμα» λέει η διευθύντρια της υπηρεσίας κ. Μαρία Σταυροπούλου.

«Καταγράφονται ως Ιρακινοί και όχι ως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας, κάτι που το μαθαίνουμε αφού προχωρήσει η διαδ��κασία», προσθέτει.

Ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στην Αθήνα είναι και δύο γυναίκες και τρία παιδιά. Μένουν όλοι μαζί σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

Η συγκεκριμένη ομάδα των Γιαζίντι βρίσκεται στην Ελλάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και κατάγονται από την περιοχή Σνούνι (Snuny), οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι Γιαζίντι.

Συνολικά, σύμφωνα με τα όσα λένε οι ίδιοι, περίπου 400 άτομα της θρησκευτικής τους μειονότητας έχουν φτάσει εδώ.

«Δέχθηκαν επιθέσεις δύο κοντινά χωριά και μετά είπαν σε εμάς ότι εάν δεν αλλαξοπιστήσουμε θα μας καταστρέψουν», μας λέει ο 37χρονος Αϊντο.

Η γυναίκα του, η Γουαχίντα αναφέρεται στην αδερφή της, η οποία απήχθη μαζί με τα τέσσερα παιδιά της και τις τελευταίες εβδομάδες η επικοινωνία μαζί της έχει χαθεί.

«Έχουν δολοφονήσει πολλούς άντρες και απήγαγαν πολλές γυναίκες. Τις έστειλαν στη φυλακή Μπαντούς όπου τους έδωσαν κινητά τηλέφωνα και απαιτούσαν να πάρουν τους συγγενείς τους για να τους ζητήσουν να αλλαξοπιστήσουν, γιατί διαφορετικά θα τις βίαζαν και θα τις σκότωναν».

Οι ίδιοι μεταφέρουν ορισμένες φριχτές ιστορίες από τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τους τζιχαντιστές.

«Στο χωριό μας περίπου 35% ήταν μουσουλμάνοι με τους οποίους δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα και συνυπήρχαμε σαν γείτονες. Όταν όμως επιτέθηκαν οι τζιχαντιστές, αυτοί σήκωσαν αμέσως μαύρες σημαίες και στράφηκαν εναντίον μας λες και ήμασταν εχθροί τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top