ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ οι συγγενείς του Σάμινα και του Γιάκοβλεφ 42

Μετά από 17 και 14 χρόνια

Μετά από 17 και 14 χρόνια που εκκρεμούσαν οι προσφυγές των συγγενών των θυμάτων του μοιραίου «Γιάκοβλεφ 42» αλλά και του «Εξπρές Σάμινα», τώρα έρχεται η δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με δύο αποφάσεις του άναψε το πράσινο φως για να δοθούν αποζημιώσεις σε συγγενείς του μοιραίου Γιάκοβλεφ 42 στα Πιέρια όρη και του «Εξπρές Σάμινα» που βυθίστηκε στην Πάρο.

Έτσι 17 χρόνια μετά την πτώση του Γιάκοβλεφ 42 στα Πιέρια όρη μόλις ��ριν από λίγες μέρες εξανλτήθηκαν τα ένδικα μέσα ώστε να δοθεί αποζημίωση σε κάποιους συγγενείς , αφού το δημόσιο άσκησε ακόμα και (καταχρηστική όπως κρίθηκε από το δικαστήριο) αναίρεση ώστε να μπλοκάρει την αποζημίωση.

Αντίστοιχα το ΝΑΤ που όφειλε να αποζημιώσει κάποιους συγγενείς των θυμάτων του ΣΑΜΙΝΑ , έφτασε μέχρι τον Αρειο Πάγο και αφού πέρασαν 14 χρόνια αναγκάζεται πλέον να καταβάλει αποζημίωση.

ΤΟ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ

Η μοιραία πτήση του Γιάκοβλεφ έγινε στις 17Δεκεμβρίου 1997 και σε αυτή έχασαν τη ζωή τους συνολικά 74 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα. Το ποινικό μέρος της αεροπορικής τραγωδίας έκλεισε το 2005, όταν ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης και επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών 4 μηνών και 15 ημερών σε δυο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» για λάθη και παραλείψεις τους τη μοιραία εκείνη νύκτα.

Οι περισσότεροι συγγενείς έχουν ήδη αποζημιωθεί, όχι όμως οι γονείς και τα δύο αδέλφια ενός από τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, κι αυτό γιατί ενώ το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε συνολικά 90.873 ευρώ ( στον πατέρα 21.306 ευρώ, στη μητέρα 35.980 ευρώ, στον έναν αδελφό 15.326 ευρώ και στον μικρότερο αδελφό 18.261 ευρώ) το δημόσιο, αν και γνώρισε ότι δεν μπορεί να ασκήσει αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης στο ΣτΕ, καθώς το ποσό που έχει επιδικαστεί για κάθε έναν από τους συγγενείς δεν υπερβαίνει το όριο των 40.000 ευρώ, πάνω από το οποίο μπορεί να ασκηθε�� το ένδικο μέσο της αναίρεσης, το έκανε.

Δηλαδή άσκησε αναίρεση προφανώς για να κερδίσει χρόνο και να μην καταβάλει τις αποζημιώσεις. Τελικά την έχασε.

ΤΟ ΣΑΜΙΝΑ

Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» έγινε τον Σεπτέμβριο του 2000 με θύματα 80 επιβαίνοντες. Αποζημιώσεις σε κάποιους επιδικάστηκαν, άλλοι όμως περιμένουν ακομα.

Όπως το εγγόνι ενός ζευγαριού που διεκδίκησε από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο εφάπαξ αποζημίωση, όπως δικαιούται από τον νόμο.

Η αποζημίωση που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές είναι 20πλάσια του μισθού του ναύτη επιβατηγού πλοίου, όπως αυτή καθορίζεται από τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών του έτους 2000, η αποζημίωση πρέπει να ανέρχεται περίπου στις 15.000 ευρώ.Το ΝΑΤ έχει την υποχρέωση καταβολής της σχετικής αποζημίωσης στις περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, γιατί ποσοστό από τα εισιτήρια των επιβατών και των αυτοκινήτων που μεταφέρονται με τα πλοία πηγαίνει στο ΝΑΤ για τον σκοπό αυτό.

Όμως το 2000 απέρριψε το αίτημα του παιδιού , το αίτημα του οποίου ικανοποιήθηκε 14 χρόνια μετά με το ΣτΕ να επιβάλλει στο ΝΑΤ και δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ. ​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top