Έρχεται η… φυλακή στο σπίτι!

Τι εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα

Έρχεται η… φυλακή στο σπίτι!

​Ριζικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την αρμόδια επιτροπή να προτείνει, μεταξύ άλλων, κατ' οίκον περιορισμό, κοινωφελή εργασία και ηλεκτρονική επιτήρηση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, αφού οι προτάσεις κριθούν από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, καθώς κάποιες αποτελούν πολιτική επιλογή.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή προτείνει:

- Κατ΄οίκον περιορισμός για καταδικασθέντες άνω των 75 ετών, μητέρες ανηλίκων ηλικίας έως 5 ετών, τετραπληγικούς, αναπήρους και ασθενείς με AIDS

- Κοινωφελής εργασία για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 ετών. Μάλιστα, ο δικαστής θα ορίζει πόσες ώρες μέσα σε ένα έτος θα πρέπει ο καταδικασθείς να ασχολείται με την κοινωφελή εργασία του, έχοντας να επιλέξει από 100 ώρες το ελάχιστον, έως 240 ώρες το μέγιστο.

- Ηλεκτρονική επιτήρηση για τους ανήλικους που έχουν καταδικασθεί για ελαφρά εγκλήματα.

- Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές για πράξεις βιας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων.

- Ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 50.000 ευρώ για δωροληψία δημοσίων υπαλλήλων.

- Κάθειρξη και χρηματικές ποινές από 15.000 έως 150.000 ευρώ για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών (από δήμαρχο έως πρωθυπουργό) και κατάργηση του νόμου «περί καταχραστών του δημοσίου», με παράλληλη υιοθέτηση διατάξεων κατά της διαφθοράς με ποινές κάθειρξης που φτάνουν στα 20 έτη σε συνδυασμό με χρηματικές ποινές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top