ΤΡΑΓΙΚΟ: Πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο αρκούδες στις Πρέσπες

Ανάστατη η περιοχή για τους θανάτους των ζώων

​Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στις Πρέσπες μετά από τον εντοπισμό δύο αρκούδων από σφαίρα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

Η πρώτη αρκούδα εντοπίστηκε στις 16 Μαΐου και σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ήταν μια αρσενική αρκούδα μεγαλύτερη των 20 ετών. Όσο για τη δεύτερη αρκούδα εντοπίστηκε στις 20 Ιουλίου στο χωριό Βροντερό.

arkouda1.jpg

Όπως αποκάλυψε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στην πρώτη περίπτωση, ελήφθησαν δείγματα από τη νεκρή αρκούδα για να γίνει έλεγχος DNA, αλλά και για την εξακρίβωση των αιτιών του θανάτου της.

Η νεκροψία δυστυχώς έδειξε ότι η αρκούδα πυροβολήθηκε με πυροβόλο όπλο και η αστυνομία θα προχωρήσει σε βαλλιστική εξέταση, ώστε να εντοπίσει τον δράστη.

arkouda2.jpg

«Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Απαγορεύεται ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. Παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα ποτέ κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί για φόνο αρκούδας. Να υπενθυμ��σουμε ότι υπάρχουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης από ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αρκούδα στην αγροτική παραγωγή παράλληλα με μέτρα που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης», αναφέρει η ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top