Καταργείται το "άβατον" στο Άγιο Όρος;

Τι απαντά ο διοικητής της αθωνικής Πολιτείας

Καταργείται το "άβατον" στο Άγιο Όρος;

Την κατάργηση του άβατου του Αγίου Όρους αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στην τελευταία συνεδρίασή του στ�� Πουσάν της Νοτίου Κορέας.

Την είδηση δημοσιεύει η εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», η οποία αναφέρει ότι αποφασίσθηκαν επίσης «διοργανώσεις πορειών προς όλα τα θρησκευτικά κέντρα του πλανήτου, ιδιαιτέραν αναφοράν εις το Άγιον Όρος, εις την Πάτμον και την Ρόδον, ανακήρυξις ιερών βουνών, ελευθερία εις όλας τας χώρας των θρησκευτικών πεποιθήσεων και ανέγερσις ναών, διοργάνωσις ειδικών χώρων εις τας Ι. Μονάς διά την πραγματοποίησιν Συνεδρίων, κατάργησις της Ι. Παραδόσεως».

Ωστόσο, ο πολιτικός διοικητής της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ξεκαθάρισε τα πράγματα διαβεβαιώνοντας ότι το «"Άβατον" του Αγίου Όρους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

«Το Άγιον Όρος ανήκει στους οικιστές του και ουδείς μπορεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς την άδειά τους, πόσο μάλλον να αλλάξει τους κανόνες του» τονίζει ο κ. Κασμίρογλου προσθέτοντας: «Ακόμη και για τις επισκέψεις προσκυνητών απαιτείται η προηγούμενη έκδοση ειδικού "Διαμονητηρίου"».

«Το "Άβατον" ισχύει αιώνες και είναι κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις. Στο σύμφωνο προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώνονται όλοι οι ιεροί κανόνες του Αγίου Όρους, ακόμη και οι "εθιμικώς ισχύοντες"» κατέληξε ο διοικητής της αθωνικής Πολιτείας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top