Μόνο στο Star:Γυναίκα με αναπηρία είναι κλεισμένη 14 μήνες στο σπίτι της λόγω γραφειοκρατίας

Έστειλε γράμμα στον πρωθυπουργό

Μόνο στο Star:Γυναίκα με αναπηρία είναι κλεισμένη 14 μήνες στο σπίτι της λόγω γραφειοκρατίας

​Για το μαρτύριο αλλά και την ταλαιπωρία που βιώνει καθημερινά, μίλησε στη κάμερα του Star, η θεατρολόγος, Απολλωνία Τσαντά.

«Είμαι πάρα πολύ θυμωμένη. Αισθάνομαι αδικημένη, αγανακτισμένη, δεν έχω πια εμπιστοσύνη στους νόμους, στο κράτος. Δεν μπορεί κανείς να σε υποστηρίξει και να βρεις το δίκιο σου».

Η γυναίκα βρίσκεται κλεισμένη στο σπίτι της εδώ και 14 μήνες. Είναι τετραπληγική καθώς πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία. Θέλει όμως να ζει, να κινείται, να αισθάνεται δημιουργική. Όλα αυτά όμως δεν μπορεί να τα κάνει γιατί η γνωμάτευση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας δεν αναφέρει τη φράση «ΔΙΑ ΒΙΟΥ»!

«Έχω φέρει ένα αυτοκίνητο από τη Γερμανία και προσπαθώ να το εκτελωνίσω ωστόσο χρειάζομαι ένα χαρτί που να λέει ότι η πάθηση μου είναι δια βίου, αυτή η φράση λείπει από τη γνωμοδότηση και δεν μπορώ να το εκτελωνίσω.»

Στον έλεγχο του 2012,δεν χρειαζόταν η αναφορά «δια βίου» στον χαρακτηρισμό της πάθησης. Το 2013 ο νόμος άλλαξε και η κυρία Τσαντά θα πρέπει να περιμένει τον επανέλεγχο του 2015.

Έκανε ένσταση για να μπορέσει να περάσει έκτακτα από ιατρική επιτροπή. Όπως όμως μπορείτε να δείτε της απάντησαν εγγράφως ότι η πάθηση της δεν είναι δια βίου, χωρίς να την εξετάσει εκ νέου γιατρός. Αποφάσισαν απλά βασιζόμενοι, στην πιστοποίηση του 2012 που δεν το ανέφερε. Στα χέρια της όμως κρατάει την γνωμάτευση πανεπιστημιακού γιατρού, από δημόσιο νοσοκομείο, η οποία επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της.

Διαπιστώνοντας ότι αυτό που την «καθηλώνει» δεν είναι η αναπηρία, αλλά η γραφειοκρατία αποφάσισε να γράψει μια επιστολή στον Πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι έχει στερηθεί το αυτονόητο δικαίωμα να μπορεί να μετακινηθεί.

«Η κοινωνία δεν είναι εκπαιδευμένη. Αντιμετωπίζει την αναπηρία σαν κάτι κακό ενώ είναι μια ζώσα κατάσταση.»

Αυτή, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Τσαντά τα βάζει με «Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες». Το 1993, όταν πέρασε δέκατη στην ΑΣΟΕΕ, δεν υπήρχε καν ράμπα για αναπήρους.

«Ζητήσαμε να μπούνε ράμπες για να μπορώ να πηγαί��ω να παρακολουθώ τα μαθήματα και η πρώτη προφορική απάντηση, που πήραμε, ήταν ότι δεν θέλουν να χαλάσει η αισθητική του κτιρίου.»

Το ίδιο συνέβη και πριν μερικές μέρες στη Νέα Μάκρη όταν κάτοικοι εμπόδισαν να τοποθετηθεί στη παραλία ράμπα πρόσβασης αναπήρων στη θάλασσα. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, όμως, θα επιμείνει και στις 30 Ιουλίου θα τοποθετήσει και πάλι τη ράμπα στη παραλία της Νέας Μάκρης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top