Ευεργετική ρύθμιση: Μειώνεται στο 15% ο αριθμός των μετεξεταστέων της Α Λυκείου

Προωθήθηκε η εφαρμογή νομοτεχνικής βελτίωσης

Ευεργετική ρύθμιση: Μειώνεται στο 15% ο αριθμός των μετεξεταστέων της Α Λυκείου

​Σε ποσοστό περίπου 15% μειώνεται ο αριθμός των μαθητών της Α' Λυκείου που παραπέμπονται σε επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο βάσει της τελικής ρύθμισης που προώθησε ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, για τις προαγωγικές εξετάσεις.

Βάσει της νέας ρύθμισης, όταν κάποιος μαθητής έχει επιτύχει γενικό βαθμό ίσο ή ανώτερο του δέκα και έχει επιτύχει βαθμό τουλάχιστον οκτώ σε έναν ή δυο κλάδους των μαθημάτων «Ελληνική γλώσσα» ή «Μαθηματικά» και ταυτόχρονα έχει επιτύχει Μ.Ο. κλάδων ίσο ή ανώτερο του δώδεκα και πέντε δέκατα (12,5), ο οποίος π��οκύπτει από την προφορική και γραπτή βαθμολογία στους κλάδους των μαθημάτων «Ελληνική γλώσσα», «Μαθηματικά» και «Φυσικές επιστήμες», τότε προάγεται.

Τα 8 μαθήματα από τα οποία θα πρέπει να προκύψει ο μέσος όρος του 12,5 από την προφορική και τη γραπτή βαθμολογία είναι: Άλγεβρα, Γεωμετρία, Αρχαία Ελληνικά, Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία, Φυσική, Χημεία και Βιολογία.

Ενδεικτική του ευνοϊκού χαρακτήρα της νομοτεχνικής βελτίωσης είναι η σύγκριση των ποσοστών παραπομπής πριν και μετά την εφαρμογή της.

Με βάση τις αρχικές προβλέψεις του Ν.4186/2013 το ποσοστό αποτυχίας/παραπομπής των μαθητών εκτιμούνταν σε περίπου 23%. Με την τροπολογία το ποσοστό παραπομπής των μαθητών μειώθηκε σε περίπου 20%. Με την νομοτεχνική βελτίωση περιορίζεται σε 15%, ποσοστό που θεωρείται ανεκτό και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δεδομένων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος για τους μετεξεταστέους

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι για τους μετεξεταστέους της Α΄Λυκείου έγιναν δυο διορθώσεις.

«Η μία διόρθωση είναι να προβλέπεται στα Μαθηματικά και στη Γλώσσα ό,τι προβλέπεται στις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή η συνεκτίμηση στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου μαθημάτων. Επίσης έγινε μια δεύτερη παρέμβαση, τα οχτώ κύρια μαθήματα να έχουν ένα κοινό συντελεστή και αν ο μαθητής έχει μέσο όρο 12,5 σε αυτά αλλά και κανένα μάθημα κάτω από 8, να μπορεί να προβιβαστεί», είπε και πρόσθεσε: «Με αυτό τον τρόπο το 25% συνολικής αποτυχίας στην Α’ Λυκείου δηλαδή μαθητές που έμειναν για να εξεταστούν πάλι τον Σεπτέμβριο, θα μειωθεί στο 19% και αυτή η διαφορά, το 1/5 είναι μια φυσιολογική εξεταστική πορεία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top