Παράνομη η απεργία στη ΔΕΗ – ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης

Εν αναμονή των αντιδράσεων από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ

​Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και διέταξε την άμεση διακοπή της, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για επίταξη σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με την απόφαση, ενώ 13 μονάδες παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Η απόφαση προέκυψε μετά την αγωγή που κατέθεσε η ΔΕΗ, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΓΕΝΟΠ, που αντιδρά στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ». Το δικαστήριο άρχισε στις 12:00 της Παρασκευής, ενώ γύρω στις 20:30 η πρόεδρος ζήτησε από τους δικηγόρους των δύο πλευρών πρόσθετα στοιχεία για να αποφασίσει. Παράλληλα, το πρωτοδικείο κήρυξε και καταχρηστικά κάποια από τα αιτήματα της κινητοποίησης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ γνωστοποιεί την απόφαση του δικαστηρίου και επισημαίνει πως αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς αυτή.

Την ίδια ώρα, όπως έχει ήδη γράψει το star.gr, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει να συνεχιστούν οι διακοπές ρεύματος μετά και την δικαστική απόφαση. Μάλιστα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όρισε βάρδια εργαζομένων για το Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Τυπογραφείο, η οποία ερμηνεύεται ως ένδειξη προετοιμασίας για την έκδοση των αναγκαίων για την επίταξη ΦΕΚ, εφόσον τελικά χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρός της, Σταμάτης Ρέλλιας, δήλωσε ότι τα αρμόδια όργανα του συνδικάτου θα συνεδριάσουν για τις περαιτέρω κινήσεις μετά την δικαστική απόφαση, προσθέτοντας πως, σε περίπτωση επιστράτευσης, «θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο».

Νωρίτερα την Παρασκευή, το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τα κόμματα της συμπολίτευσης να ψηφίζουν υπέρ και της αντιπολίτευσης κατά.