ΠΡΟΣΟΧΗ: ιός «χτυπάει» κινητά και tablets αχρηστεύοντας όλα τα αρχεία - πώς να τον αποφύγετε!

Τι συμβουλεύει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Κακόβουλο λογισμικό «χτυπάει» τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets που έχουν λειτουργικό σύστημα Android και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση για την προστασία των χρηστών!

Πώς μολύνονται κινητά και tablets

Πρόκειται για ένα τrojan που ονομάζεται «Simplelocker», το οποίο κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη τους. Όταν «χτυπήσει» ο ιός, γίνεται στη συσκευή ανίχνευση για ύπαρξη εξωτερικού μέσου αποθήκευσης, όπως SD κάρτα μνήμης, σκανάροντάς την για αρχεία τύπου .jpg, .jpg, .jpg, .jpg, .jpg, .pdf, .doc, .docx, .txt, .avi, .mkv, .3gp, .mp4.

Αφού εντοπίσει τα εν λόγω αρχεία, αλλάζει την κατάληξή τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην μπορεί πλέον να τα χρησιμοποιήσει, ενώ στην οθόνη του κινητού ή του tablet που μολύνθηκε εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει ότι είναι κλειδωμένη για προβολή και διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ζωοφιλίας κτλ και απαιτεί από τους χρήστες την καταβολή χρηματικού ποσού για να ξεκλειδωθεί και να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία.

Εκτός από την Ελλάδα, το «Simplelocker» έχει «χτυπήσει» και σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.

Πώς να προστατευτείς

Για την προστασία από το κακόβουλο λογισμικό, οι χρήστες του Android πρέπει:

- να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

- να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα.

- να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.

- να μην κατεβάζουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές

- να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top