Επιχείρηση «Αερόδρομος» με πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας για την παράνομη μετανάστευση

Συνελήφθησαν 29 άτομα

​Ολοκληρώθηκε με επιτυχία κοινή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «ΑΕΡΟΔΡΟΜΟΣ», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μέσω των Διεθνών Αερολιμένων τους.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κατάρτισης των Επιχειρησιακών Σχεδίων Δράσης EMPACT της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (EUROPOL), για την παράνομη μετακίνηση αλλοδαπών ενώ έλαβαν μέρος 18 Kράτη - Mέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα: Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ολλανδία, Δανία, Βουλγαρία και Φινλανδία.

Η χώρα μας ανέλαβε, στο πλαίσιο ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρωτοβουλία υλοποίησης και σχεδίασε τη διεξαγωγή της επιχείρησης, η οποία υιοθετήθηκε από τις χώρες που συμμετέχουν στο EMPACT , για την «Ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου, δευτερευόντων (ενδοκοινοτικών) μετακινήσεων και νομιμοποίηση της διαμονής εντός της Ε.Ε. μη νόμιμων μεταναστών με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων (συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και προμήθειας)».

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από 05-05-2014 έως 11-05-2014 και συμμετείχαν 39 Διεθνή Αεροδρόμια Κρατών Μελών της Ε.Ε., για τον εντοπισμό περιπτώσεων παράνομης διακίνησης αλλοδαπών με τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ στοχοποιήθηκαν πτήσεις εντός και εκτός ζώνης Schengen.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τρία αεροδρόμια συμμετείχαν στην επιχείρηση. Πρόκειται για τον Διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» και τον Κρατικό Αερολιμένα Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας».

Στόχοι της κοινής αστυνομικής επιχείρησης ήταν:

Ο εντοπισμός και η σύλληψη παράνομα διακινούμενων μεταναστών

• Η κατάδειξη, η έρευνα-δίωξη και η αποδόμηση εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης

• Συλλογή και ανάλυση πληροφοριών και στοιχείων για πληροφοριακούς και προανακριτικούς σκοπούς.

Ενδεικτικά, τα αποτελέσματα της επιχείρησης στην Ελλάδα είναι τα εξής:

Συνελήφθησαν 23 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων, εκ των οποίων οι 21 προσπάθησαν να ταξιδέψουν κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ οι άλλοι δύο αλλοδαποί λειτουργούσαν ως συνοδοί- διακινητές τους.

• Επιπλέον, στo πλαίσιο της επιχείρησης εξαρθρώθηκε διεθνή εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στη δ��ευκόλυνση της παράνομης εξόδου από την Ελλάδα, αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας με τελικό προορισμό τις Η.Π.Α., τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Σε αυτήν την επιχείρηση συνελήφθησαν άλλα έξι άτομα

• Εξαιρετικά σημαντική ήταν η υποστήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (EUROPOL) στην επεξεργασία, αξιολόγηση και περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάλυση των πληροφοριών που συνελέγησαν από την EUROPOL , κατά την διάρκεια της επιχείρησης, θα επιφέρουν πρόσθετα επιχειρησιακά και στρατηγικά οφέλη, για το σύνολο των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., όσον αφορά στους εξής άξονες:

• στην ταυτοποίηση άγνωστων μελών των εμπλεκόμενων εγκληματικών ομάδων και στην κατάδειξη του ρόλου τους, στα διάφορα στάδια της διακίνησης

• στην σύνδεση μεταξύ υποθέσεων από διάφορες χώρες, την κάλυψη πληροφοριακών κενών, καθώς και την υποστήριξη περαιτέρ�� ερευνών

• στην παρουσίαση των επιμέρους σταδίων της διευκόλυνσης της παράνομης διακίνησης, καθώς και την συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης

• τέλος, στην ανάλυση του κινδύνου και την εκτίμηση της απειλής που συνιστά η δράση των εγκληματικών ομάδων σε σχέση με την παράνομη διακίνηση ατόμων μέσω αεροδρομίων.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Αστυνομία, πέραν του σχεδιασμού της επιχείρησης, αναλαμβάνει «επικεφαλής δράσης – action leader» σε Κοινή Ευρωπαϊκή Αστυνομική Επιχείρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top