Θλίψη και σοκ στα Χανιά: πέθανε 20χρονος που άγγιξε ποντίκι!

Τι συνιστούν οι επιστήμονες για την προστασία όλων μας

Θλίψη και σοκ στα Χανιά: πέθανε 20χρονος που άγγιξε ποντίκι!

​Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 20χρονος στα Χανιά που άγγιξε ποντίκι, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία. Στο μεταξύ, οι επιστήμονες μας καλούν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνιστούν μέτρα προστασίας.

Το άγγιξε και κατέληξε στο νοσοκομείο

Ο άτυχος νεαρός άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων όπου εισήχθη την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά από έντονους πόνους στο στομάχι.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο Μιχάλης είχε εμφανίσει λεπτοσπείρωση, νόσος που μεταδίδεται από ποντίκια και αμέσως τον έβαλαν στην Εντατική. Ωστόσο, εκδήλωσε υψηλό πυρετό και σηψαιμία και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ξεψύχησε το βράδυ της Παρασκευής.

Η είδηση του θανάτου του νεαρού βύθισε στο πένθος όχι μόνο τους συγγενείς και τους φίλους του, αλλά και όλη την πόλη των Χανίων, καθώς ο Μιχάλης ήταν ιδιαίτερα γνωστός από ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο σε τοπική ομάδα.

Τι συνιστούν οι ειδικοί

Η λεπτοσπείρωση είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος που σχετίζεται με τα τρωκτικά, αλλά και τους σκύλους. Το βακτηρίδιό της ζει κυρίως στα νεφρά και αποβάλλεται με τα ούρα των ποντικών αλλά και πολλών άλλων ζώων, που νόσησαν, επέζησαν και μεταβλήθηκαν σε φορείς, αποβάλλοντας το μικρόβιο για μήνες ή και για χρόνια.

Ο άνθρωπος μολύνεται είτε με άμεση επαφή με τον παθογόνο μικροοργανισμό (με τα ούρα ή τους ιστούς μολυσμένου ζώου), είτε με έμμεση επαφή με αυτόν (μέσω του μολυσμένου περιβάλλοντος).

Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι μία με δύο εβδομάδες και η εμφάνισή της αρχίζει με ρίγη, πυρετό, κεφαλαλγία και μυϊκό πόνο. Για την αντιμετώπισή της είναι απαραίτητη η στενή ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και κυρίως όταν παρουσιαστεί και πυρετός, θα χρειαστεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Πρώτα απ’ όλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας, ιδιαίτερα αν έρθουμε σε επαφή με αδέσποτα ζώα. Επίσης, να αποφεύγουμε την κολύμβ��ση ή το μπάνιο σε νερά ή ρυάκια περιοχών με σκύλους και/ή ποντίκια, αλλά και να αποφεύγουμε την κατανάλωση λαχανικών τα οποία καλλιεργούνται σε έδαφος με υποψία μόλυνσης από λεπτόσπειρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top