Πράσινο φως από ΣτΕ: Στο ΤΑΙΠΕΔ Άγιος Κοσμάς και αεροδρόμιο

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές των Δήμων και της Εκκλησίας

Πράσινο φως από ΣτΕ: Στο ΤΑΙΠΕΔ Άγιος Κοσμάς και αεροδρόμιο

​Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανήκει και με τη βούλα το 30% των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών που είχαν κατατεθεί.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, 10 κάτοικοι του Ελληνικού και η μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, αντιδρώντας στη μεταβίβαση του 30% των προαναφερόμενων εγκαταστάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια και κατά ποσοστό 30%, 5.249.873 τμ του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τμ του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά, 529.792 τμ του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και 4.850 τμ στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά.

Όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν ως αβάσιμες. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η μεταβίβαση δεν έχει επενέργεια για τους δήμους και τους κατοίκους και δεν μπορεί να ελεγχθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, πάντως, να στραφούν και πάλι στο ΣτΕ αν εκδοθούν νέες αποφάσεις για τη μεταβίβαση, τον σχεδιασμό έργων κλπ.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις της μητρόπολης απορρίφθηκαν, καθώς οι διεκδικήσεις της αποτελούν ιδιωτική διαφορά, για την οποία το ΣτΕ είναι αναρμόδιο ενώ δεν αποδεικνύεται, με νόμιμους τίτλους, ότι έχει δικαίωμα κυριότητας της επίμαχης έκτασης των 4.850 τμ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top