Στο Star ο διεθνούς φήμης ογκολόγος Νταβίντ Καγιάτ

Τι μας συμβουλεύει

​Ο διεθνούς φήμης Γάλλος ογκολόγος dr Νταβίντ Καγιάτ, διευθυντής του τμήματος ογκολογίας του νοσοκομε��ου Πιτιέ Σαλπετριέρ στο Παρίσι βρέθηκε ξανά, κοντά στο ελληνικό κοινό με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του στα ελληνικά.

Καθηγητής ογκολογίας σε Γαλλία και ΗΠΑ ο Νταβίντ Καγιάτ, ένθερμος υποστηρικτής του έργου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο Ελπίδα έδωσε διάλεξη με θέμα τον ηθικό κώδικα που πρέπει να τηρούν οι γιατροί και μοιράστηκε βιώματα 35 ετών δίπλα σε ασθενείς , που δίνουν έναν γενναίο αγώνα ενάντια στον καρκίνο.

«Αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να ξεφύγουμε από την τεχνική και την τεχνολογία και να μπούμε στο θεμελιώδες . Αυτή η σχέση θα δημιουργήσει την εμπιστοσύνη ,την ελπίδα που θα μας κάνει να πολεμήσουμε μαζί ενάντια σε αυτή την τρομερή ασθένεια που υπάρχει , που θα μας δώσει την ευκαιρία να νικήσουμε και να πορευθούμε μαζί χέρι χέρι σε αυτό το μονοπάτι που είναι το μονοπάτι της ελπίδας.» σημείωσε ο ίδιος.

Ο επιφανής Γάλλος επιστήμονας Νταβίντ Καγιάτ, πρωτεργάτης της χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου και αναμορφωτής του συστήματος περίθαλψης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που νοσούν, αλλά, και για το ρόλο του γιατρού απέναντι στους ασθενείς που αγωνίζονται για την ζωή τους. Όπως τόνισε ο διαπρεπής ογκολόγος η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι ένας από τους πιο σπουδαίους παράγοντες για να σταθεί ο ασθενής δυνατός και αξιοπρεπής στη μάχη με τον καρκίνο.

«Οι αυτοβιογραφικές εξομολογήσεις του σε συνδυασμό με το κώδικα ηθικής ,τον κώδικα κατανόησης θα έλεγα καλύτερα τον οποίο εισηγείται για την ιατρική κοινότητα που καλείται να διαχειριστεί έναν ασθενή με καρκίνο . Κάνουν κάθε σελίδα του βιβλίου ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την πραγματικότητα του αγώνα για τη ζωή.» ανέφερε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Ο διακεκριμένος καθηγητής ογκολογίας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Μίλα τόνισε «το να θεραπεύεις το σώμα είναι χωρίς αμφιβολία θεμελιώδες αλλά το να επαγρυπνείς ώστε να μην πληγώσεις την ψυχή είναι εξίσου σημαντικό.»

«Το βιβλίο αυτό είναι απόσταγμα μίας μάχης 30 χρόνων, ακατάπαυστης ,καθημερινής μαζί με κάθε έναν από τους ασθενείς. Όχι τους ασθενείς συνολικά, αλλά μαζί με καθέναν από εκείνους που προσπαθούσα να θεραπεύσω ,που προσπαθούσα να τους κάνω να ζήσουν με ποιότη��α. Προσπάθησα να συμπορευτώ μαζί τους ,με ευγένεια και ανθρωπιά προς το θάνατο, όταν δυστυχώς δεν ήταν πια δυνατόν να θεραπευτούν.» πρόσεθεσε.

Ο διακεκριμένος ογκολόγος Νταβίντ Καγιάτ εξομολογήθηκε ότι κατάγεται από μια φτωχή οικογένεια μεταναστών από την Τυνησία. Όπως περιγράφει έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας, σε ένα μικρό διαμέρισμα δύο δωματίων που με το ζόρι χωρούσε τα υπόλοιπα 7 μέλη της οικογένειάς του. Σε ηλικία 8 ετών αποφάσισε να γίνει γιατρός. Αφορμή στάθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε..

«Μια μέρα οι γιατροί διέγνωσαν ότι αρρώστησα από μια ασθενεια που για την εποχή εκείνη ήταν θανατηφόρα ,ήταν ένα είδος ρευματοπάθειας. Φυσικά οι γονείς μου ανησύχησαν πολύ. Έπαιρνα κορτι��όνη και αντιβιοτικά για δύο χρόνια. Κάθε φορά που ανέβαζα πυρετό και ήταν σε έξαρση η ασθένεια ,οι γονείς μου φοβούνταν ότι ήταν το τέλος. Καλούσαν το γιατρό, όταν ερχόταν και με εξέταζε οι γονείς μου στέκονταν στην πόρτα όρθιοι κρατώντας ο ένας τον άλλον. Αφού με εξέταζε, γυρνούσε ,κοιτούσε τους γονείς μου και τους χαμογελούσε για να τους δείξει ότι δεν είναι τίποτα σοβαρό. Εγώ που τους αγαπούσα τόσο πολύ, έβλεπα πώς κατεύναζε την ανησυχία τους. Για μένα ο γιατρός αυτός ήταν ένας μάγος. Ερχόταν να φέρει ευτυχία μέσα σ ένα σπίτι καταρρακωμένο από την ιδέα του θανάτου. Τότε είπα στον εαυτό μου ,θέλω και εγώ να γίνω ένας τέτοιος μάγος.»

Σύμφωνα με τον διαπρεπή Γάλλο ογκολόγο ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και προσβάλλει ��ναν στους δύο άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες.

«Για δύο λόγους έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνου σήμερα. Ο ένας είναι η γήρανση του πληθυσμού. Όσο πιο πολύ γερνάμε τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε καρκίνο . Ένας άλλος λόγος είναι έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο τρόπος που ζούμε, η διατροφή ,το κάπνισμα, η ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης της γυναίκας ,το ότι κάνουμε λιγότερα παιδιά, το να μη θηλάζουν οι γυναίκες, το να εκθέτουμε τα παιδιά μας στον ήλιο στις διακοπές , η μόλυνση του περιβάλλοντος. Ολα αυτά συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.» σημειώνει ο ίδιος.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα, στη μάχη με τον καρκίνο. Ένα 30% των περιστατικών οφείλεται στο κάπνισμα . Γι αυτό και ο διακεκριμένος επιστήμ��νας συμβουλεύει στους καπνιστές την άμεση διακοπή του. Μιλώντας για τα άλλα αίτια της ασθένειας ο Νταβίντ Καγιάτ διευκρινίζει «Ένα άλλο 30% οφείλεται στις ορμόνες. Οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα, ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού και οι αντρικές ορμόνες, η τεστοστερόνη για τον καρκίνο του προστάτη.Εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ένα 5% οφείλεται σε λοιμώδη νοσήματα. Εκεί μπορούμε να κάνουμε εμβόλια και θεραπεία για το λοιμώδες νόσημα ώστε να αποφύγουμε τον καρκίνο. Ένα άλλο 5% των καρκίνων οφείλονται στην κληρονομικότητα, που σημαίνει ότι κληρονομείτε από τους γονείς σας ένα γονίδιο που δεν είναι φυσιολογικό, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αντζελίνας Τζολι. Όταν έχετε ένα τέτοιο γονίδιο ,αν έχετε αυτό το γονίδιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παρουσιάσετε καρκίνο. Η πρόληψη είναι να αφαιρέσετε το όργανο το οποίο είναι ύποπτο για την ανάπτυξη καρκίνου. Στην περίπτωση της Αντζελίνας Τζολί είχε το γονίδιο που προκαλεί τον καρκίνο στις ωοθήκες και για αυτό θα αφαιρέσει και τις ωοθήκες . Και υπάρχει ένα ποσοστό καρκίνων που οφείλεται στη διατροφή.»

Σύμφωνα με τον Γάλλο ογκολόγο δεν υπάρχει ένα πρότυπο μοντέλο διατροφής που να συνιστάται σε όλους και να είναι καθολικό. Γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροφές που πολεμούν τον καρκίνο όπως είναι το ρόδι και ο χυμός του, αλλά και το κακάο και αντίθετα κάποιες άλλες που ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνου.

«Έχουμε σοβαρές γνώσεις σε ότι αφορά τροφές, συστατικά τροφών για τα οποία γνωρί��ουμε ότι δρουν θετικά ή αρνητικά σε όλους τους ανθρώπους και για άλλα που δρουν θετικά ή αρνητικά μόνο στους άνδρες ή μόνο στις γυναίκες. Για παράδειγμα σ ότι αφορά τον θηλασμό ξέρουμε ότι είναι κάτι ευεργετικό για την αποτροπή του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου στις γυναίκες. Ένα άλλο παράδειγμα έχει να κάνει με τα Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Η β καροτίνη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές ενώ δεν επηρεάζει τους μη καπνιστές. Ξέρουμε πως ο χυμός από ρόδι κάνει πολύ καλό σε όλους όπως επίσης η ουσία κερσετίνη που τη βρίσκουμε στους σπόρους από κακάο.»

Ο διακεκριμένος ογκολόγος συμβουλεύει όσους έρχονται λόγω της δουλειάς τους σε απευθείας επαφή με τα φυτοφάρμακα να είναι πολύ προσεκτικοί και συστήνει σε όλους μας να τρώμε φρούτα και λαχανικά της εποχής αφού πρώτα τα πλύνουμε πολύ καλά με νερό και λίγο σαπούνι.

«Δεν έχει γίνει μελέτη η οποία να αποδεικνύει ότι τρώγοντας βιολογικά προϊόντα μειώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου. Μία συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι να πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά ή τα φρούτα αλλά το νερό από μόνο του δεν αφαιρεί τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων γιατί τα φυτοφάρμακα δεν είναι υδατοδιαλυτά γι αυτό χρειάζεται να προσθέτουμε λίγο σαπούνι και να ξεπλένουμε πολύ καλά.»

Ο Νταβίντ Καγιάτ καταλήγει ότι η απάντηση για τη�� αντιμετώπιση του καρκίνου συνίσταται κυρίως στην πρόληψη και συμβουλεύει τακτικές εξετάσεις για καρκίνο μαστού, τραχήλου και εντέρου καθώς κατά την πρώιμη ανίχνευση υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης.

Τέλος πολύ μεγάλη σημασία δίνει ο διακεκριμένος ογκολόγος στην Ελπίδα γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χωρίς Ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει ίαση . Μέρος των εσόδων του βιβλίου του θα διατεθούν για τους σκοπούς του συλλόγου Φίλων παιδιών με Καρκίνο Ελπίδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top