Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών- Ανάμεσα στους συλληφθέντες ένας αστυνομικός

Πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη τους

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα  διακίνησης μεταναστών- Ανάμεσα στους συλληφθέντες ένας αστυνομικός

​Μία ακόμη αστυνομική επιτυχία σημειώθηκε το Σάββατο 03 Μαΐου, καθώς μια διεθνή οργάνωση παράνομης μετακίνησης μεταναστών, η οποία δραστηριοποιούνταν σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, εξαρθρώθηκε από τους άνδρες της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται συνολικά 6 άτομα, 4 Έλληνες και 2 αλλοδαποί, ενώ αναζητούνται άλλα 4 μέλη. Μάλιστα, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τόσο ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, όσο και ένας αστυνομικός.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν για την παράνομη έξοδο Αλβανών από την χώρα μας.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, και ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας, στην Πετρούπολη και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επίσης, για τη συμμετοχή τους, σε επιμέρους εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης, κατηγορούνται άλλα 4 άτομα τα οποία αναζητούνται, τρεις γυναίκες (36χρονη ομογενής από τη Γεωργία- ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, 40χρονη ομογενής από το Ουζμπεκιστάν και 23χρονη Αλβανίδα) και ένας 44χρονος ομογενής από το Καζακστάν.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής(03-05-14) αστυνομικής επιχείρησης, ο 41χρονος αρχηγός της οργάνωσης, μαζί με έναν 28χρονο Έλληνα και έναν 26χρονο αλλοδαπό διακινούμενο, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου είχαν μεταβεί, προκειμένου να ταξιδέψει παράνομα ο 26χρονος για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην κατοχή τους βρέθηκε μια κάρτα επιβίβασης, ενώ ο 26χρονος είχε μαζί του και επέδειξε υφαρπαχθέν διαβατήριο, με το οποίο είχε εκδοθεί το εισιτήριο αλλά και η αντίστοιχη κάρτα επιβίβασης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά από έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι του φερόμενου ως «εγκέφαλου» της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Ηλε��τρονικός εξοπλισμός (υπολογιστές, εκτυπωτικά μηχανήματα κ.ά.)

• Τρία οχήματα (ένα με αμερικάνικες πινακίδες) και μία μοτοσυκλέτα, ως μέσα τέλεσης εγκλήματος και προϊόντα νομιμοποίησης.

• Ένα πιστόλι 32 mm με σιγαστήρα και οχτώ φυσίγγια, ένα πιστόλι 635 με γεμιστήρα και επτά φυσίγγια, όπλο- συναρμολογούμενο μεταλλικό τύπου «στυλό», καθώς επίσης πενήντα ένα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχει προκύψει ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2010 και ενέχεται σε 53 περιπτώσεις διακίνησης 96 αλλοδαπών, σε χώρες του εξωτερ��κού.

Πως στήνονταν το «κόλπο»

Σύμφωνα με την αστυνομία η οργάνωση εναρμόνιζε τη μεθοδολογία δράσης της (modus operandi), ανάλογα με τις εξελίξεις – διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες έκδοσης δημοσίων εγγραφών. Πιο συγκεκριμένα:

• Για την παράνομη έξοδο από τη χώρα αλλοδαπών και ειδικότερα για την έκδοση διαβατηρίων χρησιμοποιούσαν αρχικά νοθευμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τα οποία ήταν γνήσια ως έγγραφα, αλλά η φωτογραφία του πραγματικού κατόχου είχε αντικατασταθεί από αυτή του αλλοδαπού.

• Για το σκοπό αυτό η εγκληματική οργάνωση εντόπιζε Έλληνες υπηκόους και τους έπειθε – έναντι αμοιβής – να παραχωρήσουν τα δελτία αστυνομικής τους ταυτότητας, τα οποία ακολούθως νοθεύονταν για να χρησιμοπ��ιηθούν στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων.

• Στη συνέχεια τα «συνεργαζόμενα» αυτά άτομα, για να αποποιηθούν ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, προσέρχονταν και δήλωναν απώλεια των δελτίων ταυτότητας, μόνο αφότου είχε «επιτυχώς» εκδοθεί/υφαρπαχθεί το διαβατήριο ή είχε εξέλθει από τη χώρα μας ο αλλοδαπός.

• Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα δήλωναν τακτικά «απώλειες» δελτίων ταυτότητας, που είχαν χρησιμοποιηθεί, νοθευμένα, για την υφαρπαγή διαβατηρίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα μας .

Μετά τη ψηφιοποίηση του αρχείου των εκδοθέντων δελτίων ταυτότητας, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2012 και παρείχε τη δυνατότητα στις αρμόδιες Υπηρεσίες απευθείας πρόσβασης στη φωτογραφία του πραγματικού κατόχου, εντοπίστηκαν ανάλογα περιστατικά και συνελήφθησαν αλλοδαποί, κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης για την έκδοση/υφαρπαγή διαβατηρίου.

• Ύστερα από την εξέλιξη αυτή η εγκληματική οργάνωση άλλαξε μεθοδολογία και έκτοτε για την έκδοση διαβατηρίου χρησιμοποιούσε υφαρπαχθέν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (από αρχική χορήγηση, ή έπειτα από δήλωση απώλειας ή φθοράς παλαιότερου), καθώς επίσης γνήσιο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ημεδαπού, ο οποίος προσομοίαζε, ηλικιακά και φυσιογνωμικά, με τον αλλοδαπό (μέθοδος «σωσία»).

Γενικότερα όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας η εγκληματική οργάνωση έχει αποκομίσει από τη δράση της, παράνομα έσοδα, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπερβαίνουν τα (3.000.000) ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε, μεταξύ των αλλοδαπών, που διακινήθηκαν προς χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβάνονταν και ανήλικα τέκνα, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων ταξίδεψαν με τους πραγματικούς γονείς τους.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψαν επίσης τα ακόλουθα:

Ο συλληφθείς αστυνομικός διευκόλυνε τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, με την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων αναφορικά με την επίτευξη του επιδιωκόμενου εγκληματικού αποτελέσματος, δηλαδή την υφαρπαγή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ενώ λάμβανε 2.000-3.000 ευρώ για κάθε ταυτότητα που εκδίδονταν.

• Η 36χρονη κατηγορούμενη από τη Γεωργία, πράκτορας-ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν απευθείας επικοινωνίας με τον 41χρονο αρχηγό της οργάνωσης, εξέδιδε τα εισιτήρια των υπό διακίνηση αλλοδαπών. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος εισιτηρίων που είχαν εκδοθεί κατά παραγγελία του 41χρονου.

• Η 23χρονη κατηγορούμενη αλλοδαπή υπήκοος, υφάρπαξε διαβατήριο με στοιχεία ημεδαπής γυναίκας και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να εξέλθει παράνομα από τη χώρα μας προς την Αυστραλία.

• Τέλος, η 40χρονη από το Ουζμπεκιστάν και ο 44χρονος από το Καζακστάν, συνέδραμαν στην υφαρπαγή διαβατηρίων και στη συνέχεια συνόδευσαν τους διακινούμενους αλλοδαπούς προς τη χώρα προορισμού τους.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των εμπλεκομένων, η οποία αφορά στα- κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διευκόλυνσης παράνομης εξόδου από τη χώρα, της πλαστογραφίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης καθώς επίσης της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου και της παράνομης οπλοκατοχής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Ο εμπλεκόμενος αστυνομικός με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Η αστυνομική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top