ΜΕΤΑ την περίπτωση της αποφυλάκισης των Μαζιώτη-Ρούπα ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στην Δικαιοσύνη!

ΔΕΙΤΕ τα νέα μέτρα που θα κατατεθούν στην Βουλή

​Ένα νέο πακέτο μέτρων για τις προφυλακίσεις, την ευκολότερη εξαγορά ποινών, τη μερική αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και την επιτάχυνση απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με τροπολογίες που καταθέτει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή.

Η περίπτωση της αποφυλάκισης των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα, αλλά και άλλων κρατουμένων, η δίκη των οποίων δεν ολοκληρώθηκε πριν την παρέλευση του 18μηνου, σήμανε καμπανάκι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αποφάσισε την δημιουργία ενός τμήματος που θα ασχολείται μόνο με τις ποινικές υποθέσεις του Εφετείου, από το Μονομελές, το Τριμελές έως και το Πενταμελές Εφετείο.

  • Ειδικό ποινικό τμήμα το οποίο θα αποτελείται από δικαστές που θα ανεβαίνουν μόνο στις έδρες των ποινικών δικαστηρίων, θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το ερχόμενο δικαστικό έτος, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις και λήξεις 18μηνου, όπως συνέβη ουκ ολίγες φορές, ακόμη και σε μεγάλες υποθέσεις.

  • Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος.

  • Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει προς τούτο συναίνεση των τελευταίων. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη.

  • Με την ίδια τροπολογία, σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση του κατηγορουμένου, ο τελευταίος θα κρατείται κατ' οίκον μέχρι την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου που θα λύσει την διαφωνία. Σύμφωνα με την νέα διάταξη, ο κατηγορούμενος θα κρατείται στο σπίτι που δηλώνει ως τόπο κατοικίας, ενώ θα του αφαιρείται το διαβατήριο και κάθε άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα εκδίδεται ένταλμα σύλληψης, γεγονός που συνεπάγεται με την κράτηση του δράστη στο αστυνομικό τμήμα.

  • Καταργείται η γνώμη των προέδρων της Βουλής για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Επίσης, όπως είχε και στο παρελθόν ανακοινώσει ο κ. Αθανασίου, καταργείται η ...συνέντευξη των υποψηφίων για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων από τους προέδρους της βουλής και επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει. Πρόκειται για διαδικασία προαγωγών στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

  • Πλέον, δεν θα ζητείται η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των υποψηφίων, όπως είχε ορισθεί με το άρθρο 1 του ν. 3841/2010, «δοθέντος ότι όχι μόνο, σύμφωνα με το 2/2010 πρακτικό της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σε Ολομέλεια και σε Συμβούλιο, η τελευταία αυτή ρύθμιση παρουσιάζει προβλήματα συνταγματικότητας, αλλά και διότι η διαδικασία αυτή δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top