Προκαλούν οι Τούρκοι: Έκαναν τουαλέτα το «ιερό» της εκκλησίας

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το περιστατικό

​Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η βεβήλωση του ιστορικού Βυζαντινού ναού των Αγίων Θεοδώρων, που σήμερα είναι τζαμί.

Σύμφωνα με τούρκικα μέσα στο ιστορικό αυτό κτίριο των 800 ετών χτίστηκε τουαλέτα στον χώρο που αποκαλούνταν «το κελί των παπάδων» (το Ιερό). Την ίδια στιγμή, μία πύλη που είχε απομείνει από την εποχή που το κτίριο λειτουργούσε σαν εκκλησία, καλύφθηκε με μπετόν.

Να σημειωθεί κάπου εδώ πως ο ναός είναι ανάμεσα στα κτίρια που η UNESCO έχει κηρύξει ως πολιτιστική κληρονομιά. Βέβαια, αυτό δεν εμπόδισε τους γείτονές μας, που έχτισαν ένα αυθαίρετο κτίσμα στην είσοδο, και πολλά ιστορικά μωσαϊκά καλύφθηκαν με μπογιά.

Η διεύθυνση Βακουφιών της Τουρκίας το 2010 είχε ανακοινώσει πως το τζαμί Μολά Γκιουρανί (έτσι ονομάζεται ο ναός των Αγίων Θεοδώρων μετά τη μετατροπή του σε τζαμί) θα προστατευθεί και θα αναπαλαιωθεί άμεσα. Όμως, όπως καταλαβαίνεται, αυτό δεν συνέβη ποτέ και μάλιστα τον τελευταίο καιρό η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και μπορούμε να μιλάμε για καταστροφή που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα είναι ολοκληρωτική.

Ο καθηγητής Ιστορίας Ιλμπέρ Ορταγλί αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέσα στο ναό υπάρχουν σημαντικά μωσαϊκά. Στους τοίχους έχουν τοποθετήσει βρύσες. Ακόμα και τους πιο απλούς στολισμούς στους τοίχους τους πέρασαν για σταυρούς και τους έβαψαν με μπογιά. Πρέπει να προστατευθεί άμεσα. Κυρίως η είσοδος και ο χώρος του νάρθηκα πρέπει να αναπαλαιωθούν και να μετατραπεί σε μουσείο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιερός ναός των Αγίων Θεοδώρων χτίστηκε στην περίοδο μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα και μετατράπηκε σε τζαμί μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Αναμένουμε την επίσημη αντίδραση των τουρκικών αρχών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top