Ποινική δίωξη κατά του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου

Γι�� τη μη είσπραξη 18,25 εκατ. ευρώ από εταιρεία σούπερ μάρκετ

​Για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος ( με ζημία ανω των 150.000 ευρώ) σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστ��σεις του ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, διώκεται ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος .

Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, φέρεται να έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών εταιρίας Σούπερ Μάρκετ, με αποτέλεσμα ενώ η εταιρία να χρωστά περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, να χαθούν σε λίγα βράδια εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα ταμεία του πολύπαθου ταμείου.

Προηγήθηκε καταγγελία προς τους εισαγγελείς διαφθοράς και η προϊσταμένη του τμήματος Ελένη Ράικου, έδωσε εντολή έρευνας που διεκπεραιώθηκε άμεσα από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο που άσκησαν και την ποινική δίωξη.

Οι εισαγγελείς μάλιστα ζητούν απο τον ανακριτή της υπόθεσης να διερευνήσει αν οι υπευθυνοι της εταιρίας έχουν διαπράξει το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που καταλογίζουν στον διοικητή του ΙΚΑ.

«ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ»
Η εταιρία σουπερ μαρκετ, είχε σύμφωνα με τη δικογραφία , οφειλές στο ΙΚΑ στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 περί τα 18,25 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν κυρίως σε εισφορές των εργαζομένων της. Το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας παρέχοντας 15ήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό.

Η προθεσμία παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας, αιφνιδιστι��ά και χωρίς να ενημερώσει την εταιρία όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος επέβαλλε στα μέσα Οκτώβρη του 2013 κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών ALPHA, EUROBANK , ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρία προς προμηθευτές της , πελάτες κλπ.

Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επίκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ , αιφνιδιαστικά στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος (και χωρίς να υπάρχει σχετική αιτηση της εταιρίας στη δικογραφία) έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βεροίας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει η εταιρία σε πληρωμη προσωπικού , ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Ο επικεφαλής όμως του ΙΚΑ Βέροιας με έγγραφό του προς τον κ.Σπυρόπουλο αρνήθηκε κατηγορηματικά να άρει την κατάσχεση λέγοντας πώς αφενός δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου αυτή η εντολή και αφετέρου πως η εταιρία εκλήθη να ρυθμίσει και δεν το έκανε. Στις 17 Οκτωβρίου όμως ο κ. Σπυρόπουλος στέλνει δεύτερο έγγραφο με το οποίο ζητεί να αρθεί η κατάσχεση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013 , οπότε ο τοπικός διοικητής αναγκάζεται, όπως λέει σε έγγραφό του, να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές σας», εκφράζοντας όμως και πάλι τις νομικές επιφυλάξεις του.

Αποτέλεσμα σύμφωνα με την δικογραφία ηταν η εταιρία να μην κάνει νέα ρύθμιση και στις 18 Νοεμβρίου να ξεκινήσει νέα διαδικασία κατάσχεσης. Στο μεσοδιάστημα όμως που είχε αρθεί η κατάσχεση σε λογαριασμούς της εταιρίας κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δε κατέληξαν στο ΙΚΑ.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Η δίωξη αφορά τα ποσά αυτά που δεν κατέληξαν στα ταμεία του ΙΚΑ (με την έννοια της ματαίωσης είσπραξης) αλλά πιθανόν ακόμα και στον ιδιοκτήτη. Ο διοικητής του ΙΚΑ εκλήθη για εξηγήσεις και στο υπόμνημά του φέρεται να ανέφερε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρία ληξιπρόθεσμές οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει για εταιρία και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά.

Οι εισαγγελείς όμως φέρονται να διαπιστώνουν πως τα μεγάλα ποσά δεν κατέληξαν σε μισθοδοσία εργαζομένων τελικά. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς που θα καλέσει σε απολογία τον διοικητή του ΙΚΑ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top