Τι γάλα θα αγοράζουμε από τα ράφια-Τι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Θα έχει την ίδια θρεπτική αξία το παστεριωμένο με διάρκεια πάνω από 5 μέρες;

Τι γάλα θα αγοράζουμε από τα ράφια-Τι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

​Αλαλούμ επικρατεί με το θέμα του γάλακτος με τους καταναλωτές να παραμένουν σε σύγχυση.

Θα έχει την ίδια θρεπτική αξία το παστεριωμένο γάλα με διάρκεια ζωής πάνω από πέντε ημέρες με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει ομάδα επιστημόνων. Ανάμεσά τους και ο καθηγητής Θεόφιλος Μασούρης, που δίνει και στο Star την απάντησή που έδωσε την Πέμπτη στους υπουργούς.

«Με ασφάλεια 100% είναι οι πέντε ημέρες. Απο εκεί και πέρα για να βάλουμε άλλη μια ημέρα πρέπει να γίνει κατόπιν πειράματος. Πρέπει κάποιος να πάρει την ευθύνη για τις 6 ή 7 ημέρες.» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι θα γίνονται έλεγχοι για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα του προϊόντος, έτσι ώστε να μην είναι υποβαθμισμένη η ποιότητα του γάλακτος και να μην αναπτύσσονται παθογόνοι μικροοργανισμοί.

«Αν δώσουμε στους παθογόνους μικροοργανισμούς περιθώριο 8 και 10 ημέρες, τότε θα αναπτυχθούν και θα αλλοιώσουν το γάλα. Και αυτό γιατί έχουμε αυξομειώσεις θερμοκρασίας σε όλα τα σημεία, είτε λέγονται σούπερ μάρκετ, είτε φούρνοι.» προσθέτει ο καθηγητής.

Σημειώνεται ότι το φρέσκο γάλα που βρίσκουμε στα ψυγεία, το οποίο λήγει σε 5 ημέρες, δε θα υπάρχει πια. Θα αντικατασταθεί από το παστεριωμένο γάλα. Στη συσκευασία θα αναγράφεται και η διάρκεια ζωής. Θα γράφει παραδείγματος χάριν, γάλα 5 ημερών, 6 ημέρων, 8 και ούτω καθεξής.

Όσοι επιλέγετε γάλα υψηλής παστερίωσης, θα μπορείτε να βρείτε στα ψυγεία το ίδιο ακριβώς προϊόν, μόνο που τώρα θα ονομάζεται γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να ελέγχει ποια κατηγορία γάλακτος αγοράζει, παστεριωμένο ή υψηλής θερμικής επεξεργασίας, την ημερομηνία παραγωγής, την ημερομηνία λήξης και αν υπάρχει - αφού δεν είναι υποχρεωτικό - το ελληνικό σήμα.

Εν τω μεταξύ όπως σημειώνει ο καθηγητής δε θα ξέρουμε από πού προέρχεται το γάλα που θα αγοράζουμε καθώς δε θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης.

Τέλος θ�� πρέπει να αναφερθεί ότι πριν καν ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, γνωστή γαλακτοβιομηχανία προσπάθησε να διαθέσει την Παρασκευή στην αγορά της Θεσσαλονίκης γάλα 9 ημερών από τη Ρουμανία, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικής κτηνοτροφίας.

«Σήμερα το πρωί μια γαλακτοβιομηχανία πήγε σε μια αλυσίδα που την τροφοδοτεί γάλα 9 ημερών. Τους πέταξε έξω και τους είπε, εγώ γάλα ρουμάνικο 9 ημερών δεν το παίρνω, δεν είναι ασφαλές για τον καταναλωτή.»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top