Π��νελλήνιες 2014: Σε ποιες σχολές θα αυξηθούν οι εισακτέοι σε σχέση με πέρυσι

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις έχει ξεκινήσει και το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει σήμερα τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Όπως σας έχουμε γράψει από το star.gr, o αριθμός εισακτέων στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρονιά (περίπου 70.000 θέσεις), ενώ λιγότεροι από πέρυσι θα περάσουν στις σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Και φέτος έγινε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του αριθμού των εισακτέων στις διάφορες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ώστε να συμβαδίζει κατά το δυνατό και με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Ευνοημένοι λοιπόν θα είναι όσοι στοχεύουν στο 2ο, 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο. Δηλαδή φέτος θα είναι περισσότεροι οι φοιτητές που θα απορροφηθούν σε Πολυτεχνικές σχολές που εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό, σε τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Γεωγραφίας του 2ου επιστημονικού πεδίου, αλλά και σε Οικονομικά τμήματα του 5ου πεδίου.

Τμήματα τα οποία δίνουν πτυχία που οδηγούν σε επαγγέλματα με υψηλά ποσοστά ανεργίας ή με σοβαρές δυσκολίες απασχόλησης θα δεχτούν περικοπή στους εισακτέους, όπως για παράδειγμα τα τμήματα Νομικής, Φιλολογίας, Παιδαγωγικά και Ξενόγλωσσα Τμήματα.

Το ίδιο θα ισχύσει και για όλα τα τμήματα που οδηγούσαν τους αποφοίτους σε θέσεις του δημοσίου τομέα, όπως για παράδειγμα οι λεγόμενες «καθηγητικές σχολές»

Όσον αφορά στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρικές, Νοσηλευτικές, Φαρμακευτικές, Κτηνιατρικές) η εικόνα με τον αριθμό των εισακτέων θα παραμείνει αμετάβλητη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top