Φρέσκο γάλα: Μπερδεμένοι οι καταναλωτές – Αντιδρούν οι γαλακτοπαραγωγοί

Από τα ακριβότερα στην Ευρώπη το «ελληνικό» γάλα - Δείτε το ρεπορτάζ του STAR

Φρέσκο γάλα: Μπερδεμένοι οι καταναλωτές – Αντιδρούν οι γαλακτοπαραγωγοί
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.

Οι καταναλωτές είναι κυριολεκτικά μπερδεμένοι, αφού πλέον στο καθημερινό τους λεξιλόγιο έχει μπει το γάλα της μιας ημέρας με διάρκεια ζωής δυο ημερών, αλλά και το φρέσκο γάλα των 11 ημερών.

«Μέχρι τώρα έχουμε καταλάβει ότι είναι ίδια. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει καταλάβει την διαφορά» αναφέρουν πολίτες στο STAR.

Ζητούμενο στη νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να δώσει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή, ομαλοποιώντας την αγορά και οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των τιμών.

«Ξέρω ότι το γάλα πρέπει να είναι 80 σεντ. Δεν με νοιάζει τι είναι, μέρας, παρά μέρας… Σε όλη την Ευρώπη είναι 80 σεντ το λίτρο, εδώ είναι 1,80» λέει ένας καταναλωτής στην κάμερα του STAR.

Από τα ακριβότερα στην Ευρώπη το ελληνικό γάλα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας καταγράφεται μια από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον καταναλωτή. Το παστεριωμένο γάλα πωλείται ακριβότερα μόνο στην Ιταλία και στην Κύπρο. Η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι 1,28, την στιγμή που στο Ηνωμένο Βασίλειο το γάλα πωλείται στα 73 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

«Αν μας επιβάλλουν να αυξήσουμε τις ημέρες, σίγουρα θα πέσει η τιμή στο γάλα γιατί θα γίνει εισαγωγή ξένων εταιριών με αμφιβόλου ποιότητας προϊόν» σημειώνει, ωστόσο, γαλακτοπαραγωγός στο STAR.

Μικροί τυποποιητές: Εμείς θα συνεχίσουμε να βγάζουμε γάλα 5 ημερών

Με την καθιέρωση του γάλακτος ημέρας, στηρίζεται -όπως υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης- ουσιαστικά η ελληνική αγελαδοτροφία και οι τοπικές γαλακτοβιομηχανίες, καθώς αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική αγορά. Αντίθετη γνώμη, ωστόσο, έχουν οι μικροί τυποποιητές.

«Εγώ θα συνεχίσω να βγάζω γάλα σαν εταιρία των πέντε ημερών. Είναι ασύμφορο το γάλα μιας ημέρας, αλλά δεν στέκομαι σε αυτόν τον τομέα. Εφόσον είναι η ίδια διαδικασία, είτε είναι των πέντε ημερών που έχουμε, είτε είναι της μιας ημέρας, είναι ακριβώς το ίδιο προϊόν» τονίζει γαλακτοπαραγωγός στο STAR.

Τι λένε επ’ αυτού οι καταναλωτές; Ότι είναι κάπως… καχύποπτοι: «Ανησυχώ γιατί δεν ξέρω τι συμβαίνει. Θεωρώ ότι ίσως είναι άλλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτήν την υπόθεση». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top