ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Ισόβια σε εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ

Πέρασαν 15 χρόνια, αλλά δεν τους την χάρισαν οι δικαστές

​Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς σε τρεις εφοριακούς από τη Θεσσαλονίκη που τσέπωναν παράνομες επιστροφές από ΦΠΑ. Οι δικαστές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και τους επέβαλαν ποινές ισόβιας κάθειρξης για την εμπλοκή τους σε σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πριν από 15 χρόνια.

Σύμφωνα με νομικούς είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε εφοριακούς, οι οποίοι εισέπρατταν παράνομα επιστροφές από το ΦΠΑ με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ισόβια δεσμά σε τρεις ήδη φυλακισμένους εφοριακούς, όπως επίσης σε έναν υποτιθέμενο βιοτέχνη ενδυμάτων, ο οποίος εμφάνιζε δήθεν εξαγωγική δραστηριότητα, εισπράττοντας έτσι παράνομα το�� ΦΠΑ.

Η συγκεκριμένη δικογραφία, μία από τις δεκάδες που σχηματίστηκαν για το ίδιο σκάνδαλο, αφορούσε την Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και η ζημιά για το δημόσιο υπολογίζεται εδώ σε 1 εκατ. ευρώ. Ένας από τους εφοριακούς ήταν, το διάστημα που έγινε η απάτη, δηλαδή τη δεκαετία του '90, προϊστάμενος της Α' ΔΟΥ, ενώ οι άλλοι δύο προΐσταντο του τμήματος ΦΠΑ της ίδιας ΔΟΥ.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση, το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε άλλους τρεις εφοριακούς, σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 10 έτη, αλλά αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους ενόψει του εφετείου υπό τον όρο της καταβολής χρηματικών εγγυήσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν καθίσει στο εδώλιο και κρίθηκαν ένοχοι για το συγκεκριμένο σκάνδαλο περισσότεροι από δέκα εφοριακοί, από τους οποίους κάποιοι εκτίουν ποινές εγκλεισμού, ενώ αρκετές ακόμη υποθέσεις της ίδιας "κομπίνας" εκκρεμούν στα ποινικά δικαστήρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top