Στο "σφυρί" βγάζει τα κρατικά της αυτοκίνητα η Ουκρανία για να αποφύγει την πτώχευση

Επιπτώσεις στην οικονομία έχει το ψυχροπολεμικό θρίλερ που εξελίσσεται στη χώρα

Στο "σφυρί" βγάζει τα κρατικά της αυτοκίνητα η Ουκρανία για να αποφύγει την πτώχευση
Το ψυχροπολεμικό θρίλερ που εξελίσσεται στην Ουκρανία, δεν θα μπορούσε να μην έχει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Η Ουκρανία βρίσκεται τόσο κοντά στην πτώχευση, ώστε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ αποφάσισε να πουλήσει περισσότερα από 1500 κρατικά αυτοκίνητα και να απολύσει όσους οδηγούς του δημοσίου περισσεύουν.

Το ποσό που θα κερδίσει η Ουκρανία από αυτή την πώληση ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια γρίβνα, δηλαδή μόνο 3 εκατομμύρια ευρώ.

Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, η Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2014 χρειάζεται περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της.

Για τους μισθούς και τις συντάξεις ούτε λόγος. Τα ταμεία είναι άδεια. Στο ενιαίο δημόσιο ταμείο έχουν μείνει μόνο 400.000 δολάρια, ποσό που όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Oικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Σλάπακ, «δεν φτάνει για τίποτα».

Το νόμισμα της Ουκρανίας κατρακυλά καθημερινά με αποτέλεσμα στην διατραπεζική αγορά συναλλάγματος να κυμαίνεται σήμερα στο όριο των 10 γριβνών, όταν αρχές του Ιανουαρίου η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου - γρίβνας ήταν 1 προς 8,2.

Με όλα αυτά το εξωτερικό χρέος αυξάνεται συνεχώς και ξεπερνά τα 130 δισεκατομμύρια. Για να μην χρεοκοπήσει η χώρα χρειάζετα�� άμεσα οικονομική βοήθεια.

Η Ρωσία που είχε υποσχεθεί δάνειο τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων, αγόρασε ουκρανικά κρατικά ομόλογα 3 δισεκατομμυρίων τον Δεκέμβριο, όμως πάγωσε την δεύτερη δόση βοήθειας, μετά τα γεγονότα και την εμπλοκή.

Από την άλλη πλευρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έστειλε αντιπροσωπεία στο Κίεβο για να καταλήξουν σε πρόγραμμα βοήθειας ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ζητά όμως επώδυνες μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, ένα θέμα πολύ ευαίσθητο για τον λαό.

Κάντε κλικ και δείτε περισσότερα στο βίντεο... Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top