Πούτιν: Δεν χρειάζεται «προς το παρόν» στρατιωτική δράση στην Ουκρανία

Με οικονομικά αντίποινα απειλεί η Ρωσία τις ΗΠΑ

Πούτιν: Δεν χρειάζεται «προς το παρόν» στρατιωτική δράση στην Ουκρανία

​Πρώτη ανάρτηση: 04/03/2014 11:55

Την πρώτη ζωντανή συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα, έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν αρχικά υπερασπίστηκε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας «παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά δεν ασκεί εξουσία».

Στην συνέχεια, χαρακτήρισε παράνομη και πραξικοπηματική την «στρατιωτική κατάληψη» της εξουσίας στο Κίεβο, και απέρριψε ως παράνομα όλα όσα ακολούθησαν -συμπεριλαμβανομένου του διορισμού της μεταβατικής κυβέρνησης. «Μόνο το Κοινοβούλιο είναι νόμιμο» είπε ο Πούτιν.

Επίσης, είπε πως η χρήση στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, είναι λύση «έσχατης ανάγκης», αφήνοντάς την όμως ουσιαστικά πάνω στο τραπέζι.

Εάν υπάρξει «ανομία» στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση όλων των επιλογών» είπε ο Πούτιν. Κάτι τέτοιο, είπε, «θα ήταν σύννομο και εντός του διεθνούς δικαίου».

«Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο» είπε, αναφερόμενος στον Γιανουκόβιτς.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες «τρομοκρατίας», όπως τόνισε, η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα η Μόσχα αντεπιτίθεται στις αποφάσεις της Ουάσινγκτον για αναστολή διμερούς συνεργασίας με φόντο την κατάληψη της Κριμαίας.

Το ρωσικό RIA Novosti επικαλείται τον Σεργκέι Γκλάζιεφ, που βρίσκεται στο περιβάλλον του Κρεμλίνου. «Στην περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις σε κρατικές οντότητες, θα πρέπει να διακηρύξουμε την μη αποπληρωμή δανείων που δόθηκαν σε ρωσικές οντότητες από αμερικανικές τράπεζες» είπε ο Γκλάζιεφ.

Στον αξιωματούχο αποδίδεται επίσης και αναφορά που προειδοποιεί για εγκατάλειψη του δολαρίου ως νόμισμα αναφοράς και δημιουργία αυτόνομου ρωσικού συστήματος.


Νωρίτερα, προειδοποιητικές βολές έριξαν Ρώσοι στρατιώτες σε αεροπορική βάση κοντά στη Σεβαστούπολη, την ώρα που πλησίαζαν 300 Ο��κρανοί στρατιώτες οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες κρατούν την ουκρανική σημαία και είναι άοπλοι.

"Αν συνεχίσετε θα σας πυροβολήσουμε" προειδοποίησαν οι Ρώσοι τους Ουκρανούς.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά έκρυθμη ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες ζητούν να τους επιτραπεί η είσοδος στην αεροπορική βάση, για να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Σημειώνεται ότι την εν λόγω βάση, έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top