Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για εκατοντάδες ΜΚΟ: "3.000 εισέ��ραξαν χρήματα και εξαφανίστηκαν"

Δείτε τι λέει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημοσίας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής

Σε χιονοστιβάδα εξελίσσονται οι αποκαλύψεις για την δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία χωρίς να αποδώσουν ποτέ λογαριασμό.

Σοβαρές καταγγελίες έκανε στην εκπομπή LIVE U , όπως σας γράψαμε από το star.gr, ο δημαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Γιώργος Κασαβέτης, για την δράση της ΜΚΟ «Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Αναδασωτών», για την οποία βρίσκε��αι σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Σαχινίδης, υποστήριξε ότι η δίωξη του είναι πολιτική και γίνεται για προεκλογικούς λόγους.

Ενδεικτικά, για το μέγεθος του σκανδάλου με τις ΜΚΟ είναι τα όσα αποκαλύπτει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημοσίας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος κάνει λόγο για 3.000 ΜΚΟ που άνοιξαν ΑΦΜ, για να εισπράξουν χρήματα και μετά εξαφανίσθηκαν. Το 90% από αυτές δεν έχει αποδώσει ποτέ λογαριασμό.

Στο πάρτι που είχε στηθεί με πολλές ΜΚΟ αναφέρεται και το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που παρουσιάστηκε στις 10 Ιανουάριου του 2012. Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα από τα παραδείγματα που αναφέρονται, όπως:

• Για αναδάσωση και οικολογικό τουρισμό στον Αμαζόνιο

• Για αγορά ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού, για την Κούβα

• Για την κατασκευή δρόμων στην Παλαιστίνη

• Για τον επαναπατρισμό Τσετσένων στη Ρωσία

Η επιτροπή επισημαίνει ότι "ορισμένα κονδύλια που εκδόθηκαν ανεξέλεγκτα τότε από το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς λόγο και χωρίς αιτιολογία θα πρέπει να ερευνηθούν''.

Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Φλωρίδης, πρώην εισαγγελέας και πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συβάσεων, υπήρξε μια ΜΚΟ που εισέπραξε για επιμόρφωση δικαστών στο Σουδάν 4,5 εκ ευρώ ενώ άλλη ΜΚΟ εκταμίευσε 8 εκατομμύρια ευρώ επίσης για πρόγραμμα επιμόρφωσης δικαστών στη Νότιο Αφρική. Στην ΜΚΟ του Σουδάν μάλιστα μετείχε και κορυφαίος ακαδημαϊκός και μέντορας πολιτικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top