To Κίεβο φλέγεται και θυμίζει εμπόλεμη ζώνη: Πάνω από 25 νεκροί και 1.000 τραυματίες

Νύχτα αίματος στην Ουκρανία


Πρώτη ανάρτηση: 19/02/2014 07:30

Νύχτα αίματος ήταν η χθεσινή στην Ουκρανία με το κέντρο του Κιέβου να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ακόμη καίγονται οι τελευταίες σκηνές στην Πλατεία Ανεξαρτήσιας, όπου παρέμεναν για τρεις μήνες οι διαδηλωτές, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τουλάχιστον τους 25 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.000!

Ανάμεσά στους νεκρούς είναι επτά αστυνομικοί, ορισμένοι εκ των οποίων, σύμφωνα με τις αρχές, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

Η αντιπολίτευση μιλά επίσης για έναν νεκρό δημοσιογράφο, τον Βιατσεσλάβ Βερεμέι, που δουλεύει σεεφημερίδα του Κίεβου.

Η ένταση έχει επεκταθεί ξανά και σε άλλες πόλεις, με την τις συγκρούσεις να είναι πιο έντονες στο Λβιβ.

Οι διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε κυβερνητικά κτίρια, πετάγοντας από τα παράθυρα έπιπλα, φακέλους και υπολογιστές.

Εν τω μεταξύ, από τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (02.00 GMT) είναι σε εξέλιξη νέα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για την απώθηση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων και αναισθητικών κροτίδων που δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες στην ήδη πολύ βαριά ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου.

Νωρίτερα άλλος δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε ότι διαδηλωτές κατέσχεσαν όπλα στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας όταν εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια στρατιωτική μονάδα. Μετά τις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και τη ρίψη μολότοφ, περίπου 5.000 διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε στρατιωτικά κτήρια, και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τις αποθήκες πυρομαχικών όπου κατέσχεσαν άγνωστο αριθμό οπλισμού.

Την ίδια ώρα, ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τις αιματηρές ταραχές στο Κίεβο επέρριψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».


Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των νέων σφοδρών συγκρούσεων, κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους «ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα» πριν καν αρχίσει η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση «που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία».

«Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια», όπως είπε, με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης ��ης εξουσίας».

Προηγήθηκε συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «υποχρεώθηκε» να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.