Το κόστος του ρεύματος κλείνει τις Χαλυβουργίες

Δείτε την έρευνα του Τάσου Τέλλογλου

Αν και σχεδόν το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας των χαλυβουργιών πραγματοποιείται το βράδυ, για να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα τιμολόγια της ΔΕΗ, αυτό δεν είναι αρκετό. Οι εξαγωγές συνεχίζουν να πραγματοποιούνται με πάρα πολύ υψηλό κόστος, είναι στο σύνολο τους ζημιογόνες, και οι εταιρείες δείχνουν ανήμπορες να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.

«Αν δουλεύαμε όπως πρέπει να δουλεύουν τα χαλυβουργία σε όλο τον κόσμο συνεχόμενα όλο το 24ωρο το τιμολόγιο θα ήταν κατά 40% αυξημένο σε σχέση με το τιμολόγιο που δουλεύουμε σήμερα.» αναφέρει στην κάμερα του Star o Δημήτρης Κολαίτης, διευθυντής ενέργειας Χαλυβουργίας Ελλάδος.

Eντωμεταξύ ένας φούρνος που βρίσκεται στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας του Βόλου καταναλώνει σε ρεύμα παραπάνω από όσο όλη η πόλη του Βόλου. Με τα τιμολόγια της ΔΕΗ στα ύψη, αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν ανανεώθηκε η σύμβαση σε 45 εργαζόμενους του εργοστασίου τον περασμένο Δεκέμβριο αφού η Τρόικα μπλόκαρε μία ρύθμιση για μειωμένα τιμολόγια ενέργειας.

« Πλέον όλοι έχουμε καταλάβει ότι από την στιγμή που έχει πεθάνει η οικοδομή στην Ελλάδα πρέπει οι Χαλυβουργίες να στραφούν προς το εξωτερικό. Και για να στραφούν προς τις αγορές του εξωτερικού πρέπει το ρεύμα να είναι φθηνό ώστε και εμείς να έχουμε τις ίδιες τιμές ρεύματος με την Ευρώπη» σημειώνει η Ελένη Καταβάτη, εργαζόμενη Χαλυβουργίας Ελλάδος.

Εκτός όμως από την Χαλυβουργική και την Χαλυβουργία Ελλάδος, και η τρίτη Χαλυβουργία της χώρας, αυτή του ομίλου Στασινόπουλου, η ΣΟΒΕΛ, αδυνατεί να συνεχίσει την λειτουργία της αν δεν προσφερθούν από την ΔΕΗ τιμές κοντά στα 35ευρώ την κιλοβατώρα από τα 70 που είναι σήμερα.

«Αυτό θα μας επέτρεπε να λειτουργήσουμε σε συνεχή λειτουργία όπως πρέπει να λειτουργεί μια χαλυβουργία δηλαδή με πλήρη αξιοποίηση του παραγωγικού μας δυναμικού αποκτώντας λοιπόν και τις επιθυμητές οικονομίες κλίμακος που χρειάζονται με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να είμαστε έστω και οριακά ανταγωνιστικοί.» τονίζει ο κύριος Δημήτρης Κολαίτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top