Ντροπή: Το ΑΠΘ κλείνει την πόρτα σε τυφλό αριστούχο μαθητή

Πρόεδρος του τμήματος Φυσικής: «Δεν είναι προσωπικό το θέμα»

Ντροπή: Το ΑΠΘ κλείνει την πόρτα σε τυφλό αριστούχο μαθητή
«Σάλος» έχει ξεσπάσει μετά την άρνηση του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ να δεχτεί ως φοιτητή αριστούχο τυφλό μαθητή. Αυτό καταγγέλλει το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, επισημαίνοντας πως σε άλλα αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα δεν μπαίνουν αυτοί οι περιορισμοί.

Σύμφωνα με την καταγγελία, που εστάλη στον υπουργό Παιδείας, το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του τυφλού μαθητή πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του, επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψηφίων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική, επισημαίνει πως στα αντίστοιχα τμήματα των Ιωαννίνων και της Αθήνας δεν υπάρχουν εμπόδια εισαγωγής για φοιτητές με προβλήματα όρασης και ζητά την παρέμβαση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει ν�� αναφέρουμε ότι ο 18χρονος, μαθητής του γενικού λυκείου Πεύκων, προέρχεται από οικογένεια τυφλών και έχει δύο μικρότερους αδελφούς, ηλικίας 17 και 10 ετών, εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος έχει κανονική όραση.

Μάλιστα, οι υποψήφιοι φοιτητές αυτής της κατηγορίας έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, πρόκειται για αριστούχο μαθητή, με πολλές διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Η απάντηση του προέδρου του τμήματος Φυσικής

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής είπε: «Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Πρέπει να καταλάβετε ότι το 30% των μαθημάτων μας είναι εργαστηριακά. Το μαθηματικό π.χ. δεν είναι ένα εργαστηριακό τμήμα. Εκεί, οι συνθήκες και οι δυνατότητες είναι τελείως διαφορετικές για έναν τυφλό φοιτητή απ ό,τι είναι στο Τμήμα Φυσικής. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τους παρέχουμε την ίδια δυνατότητα ισότιμης εκπαίδευσης με τους άλλους φοιτητές, γι” αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοιους φοιτητές».

Τέλος, οι γονείς του 18χρονου μαθητή πε��ιμένουν και εγγράφως από το Τμήμα Φυσικής την απορριπτική απάντηση στο αίτημά τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top