Στο "πόδι" μετά το ��εισμό: Συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων για τους πληγέντες

Με τα μάτια στραμμένα στην Κεφαλονιά

Πρώτη ανάρτηση: 05/02/2014, 00:42

Με τα μάτια στραμμένα στην Κεφαλονιά, ζουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου, αλλά και των παραλίων της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και εκεί υπήρξε αναστάτωση από το σεισμό.

Σήμερα στις 10 το πρωΐ θα συνεδριάσει εκτάκτως στο Αργοστόλι –για συμβολικούς λόγους- το Περιφερειακό Συμβούλιο των Ιονίων νησιών. Κύριο θέμα είναι βεβαίως η αντιμετώπιση των συνεπειών του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά, με αίτημα να χορηγηθούν άμεσα 15 εκατομμύρια ευρώ. Θα συζητήσει όμως και για το πώς βιώνουν τη σεισμική δραστηριότητα τα άλλα Επτάνησα και αν έχουν ληφθεί προληπτικά κάποια μέτρα, καθώς ανησυχία υπάρχει σε όλο το Ιόνιο.

Στη Ζάκυνθο υπήρξαν μικρορρωγμές σε ακατοίκητα σπίτια στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Οι κάτοικοι, αν και ψύχραιμοι, ζουν με τριπλή αγωνία:

-αν ενεργοποιηθεί το σεισμικό τόξο από τη Ζάκυνθο ως τη Λευκάδα.

-αν καταπονηθούν από την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα τα κτίρια που είναι πάντως κατασκευασμένα με αντισεισμικά υλικά και

-αν ο σεισμός επηρεάσει την τουριστική κίνηση.

Τα μέτρα πάντως που έχουν ληφθεί ως τώρα αφορούν μόνο τα σχολεία, ώστε να μην υπάρξει πανικός.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στη Λευκάδα. Οι κάτοικοι ακόμη θυμούνται το μεγάλο σεισμό του 2003, Ετσι προληπτικά οι υπηρεσίες του δήμου και της πυροσβεστικής βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ γίνονται και περιπολίες στην περιοχή της Βασιλικής, στο νότιο τμήμα του νησ��ού, περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους. Μοναδική μικροζημιά καταγράφηκε στο νηπιαγωγείο του Βλυχού που έχει ήδη αποκατασταθεί.

Ο σεισμός έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητός στην Ιθάκη και το Μεγανήσι, εξαιτίας του χαμηλού εστιακού βάθους, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα και όλα είναι υπό έλεγχο. Αναστάτωση υπήρξε επίσης σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, όπου οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν προληπτικά περιπολίες, ενώ το σεισμό ένιωσαν σε όλη την Πελοπόννησο, σε Πρέβεζα, Πάργα και Ηγουμενίτσα, στην Κέρκυρα, τη Θεσσαλία, τη Λαμία, ακόμη και στην Αλβανία και τη νότια Ιταλία.

Στην Αθήνα έρχεται την Πέμπτη ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάννες Χαν, ο οποίος θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάν��η Μιχελάκη, τη χορήγηση κοινοτικής βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top