Ρεπορτάζ STAR.GR: Κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων: Ποιά η γνώμη εργαζομένων και πελατών!

Πώς πήγαν τα μαγαζιά τις δύο πρώτες Κυριακές;

Της Κατερίνας Τσαμούρη

Η λειτουργία των καταστημάτων 6 Κυριακές το χρόνο, όπως ορίστηκε στο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είναι γεγονός. Η απόφαση βέβαια αυτή, προκάλεσε εντάσεις, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη να τονίζει πως οι έμποροι είναι αντίθετοι στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων επειδή δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη.

Σαφέστερα, μολονότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων αποφασίστηκε προκειμένου να τονωθεί η αγορά, οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι η πολιτική αυτή δεν θα αποφέρει καρπούς μιας και ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ψωνίσει, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει στους ίδιους πρόσθετα έξοδα από τη λειτουργία των μαγαζιών. Ταυτόχρονα, πολλοί είναι εκείνοι που παραπονιούνται ότι ακόμα και αν υπάρχει μια μικρή κίνηση στην αγορά, η συγκεκριμένη μέρα είναι η μόνη που τους παρέχει τη δυνατότητα να ξεκουραστούν και να βρεθούν με τις οικογένειές τους, αφού όλη την υπόλοιπη βδομάδα εργάζονται.

Οι υπάλληλοι με τη σειρά τους, διατείνονται ότι το μέτρο αυτό δεν τους συμφέρει, καθώς μπορεί κανονικά να πρέπει να εισπράττουν για εκείνη την ημερα το ημερομίσθιό συν το 75% αυτού, όμως πολλοί εργοδότες το καθυστερούν λόγω οικονομικών προβλημάτων ή χρεών.

Σε ό,τι αφορά πάντως το αγοραστικό κοινό, πολλοί είναι αυτοί που θα επισκεφτούν τα μαγαζιά τη Κυριακή μιας που τις άλλες μέρες λόγω φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνουν, χωρίς όμως να επιδοθούν σε σπατάλες παρά μόνο στα απολύτως απαραίτητα (σε τρόφιμα λόγου χάριν). Έτσι, τονωτική ένεση στα ταμεία τους λαμβάνουν κυρίως επιχειρήσεις όπως τα super markets, των οποίων οι αγορές δεν μπορούν να αποφευχθούν, με τα υπόλοιπα καταστήματα να λειτουργούν χωρίς να βλέπουν ουσιαστικά κέρδη.

Όσο για τα αποτελέσματα τις δύο πρώτες Κυριακές που παρέμειναν τα μαγαζιά ανοιχτά;

Αυξημένη κίνηση παρατήρησαν οι καταστηματάρχες για τα δεδομένα της εποχής, με φανερή όμως πτώση ήδη από τη δεύτερη φορά.

Συγκεκριμένα, ο κος. Νίκος, ιδιοκτήτης μαγαζιού γυναικείων υποδημάτων στην Ερμού, δηλώνει ευχαριστημένος από τις εισπράξεις της πρώτης Κυριακής που το μ��γαζί του έμεινε ανοιχτό, παρατηρώντας όμως λιγότερη κίνηση τη δεύτερη βδομάδα. Αισιόδοξοι δηλώνουν και καταστηματάρχες της «ισχυρής» αγοράς του Κολωνακίου, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι σε τίποτα τα έσοδα αυτών των ημερών δεν θυμίζουν τις παλιές εποχές.

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι υπάλληλοι, οι οποίοι αμφιβάλλουν για το αν θα πληρωθούν για τις εργάσιμες Κυριακές. Δεν είναι μάλιστα λίγοι, εκείνοι που προβάλλουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το μέτρο αυτό, ζητώντας μάλιστα την ανατροπή του μέσω απεργιών κα�� διαδηλώσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι καταστηματάρχες υπέρ αυτής της καινοτομίας. Για παράδειγμα, η κα. Άρτεμις, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείας ένδυσης στο κέντρο της Κηφισιάς, κάνει λόγο για μια «φούσκα» που θα σκάσει και μια «μόδα» που δεν μπορεί να διατηρηθεί σε μια χώρα, σαν την Ελλάδα του σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top