Η Κεφαλονιά ακόμα "κουνιέται": Εκατοντάδες μετασεισμοί- Ο μεγαλύτερος 5,1 Ρίχτερ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί-"Επιστρατεύονται" πλοία

Η Κεφαλονιά ακόμα "κουνιέται": Εκατοντάδες μετασεισμοί- Ο μεγαλύτερος 5,1 Ρίχτερ

Μετά τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ η Κεφαλονιά συνεχίζει να «κουνιέται». Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Θ. Γκανά, οι μετασεισμοί είναι εκατοντάδες.

2021370.jpg
Όπως υποστήριξε στην εκπομπή του Star LIVE U, μέχρι στιγμής έχουν αναλυθεί 86 μετασεισμοί με βαθμό πάνω από 3, 12 εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι 5,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στις 21:45. Μάλιστα, όπως τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Α. Τσελέντης, «αν αυτός ο σεισμός γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας αυτή τη στιγμή θα είχαμε νεκρούς. »

2021354.jpg
Όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι έχουν πανικοβληθεί ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται από την Κυριακή το βράδυ έξω από τα σπίτια τους και μάλιστα στο τσουχτερό κρύο! Μάλιστα, και σήμερα αναμένεται δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους που έχουν μείνει χωρίς σπίτια. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα σημειωθούν αραιές βροχοπτώσεις με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
2021350.jpg
Από το πρωί, όπως σας γράψαμε και νωρίτερα, το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.

Που σημειώθηκαν οι ζημιές

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου υπάρχουν εκτεταμένες φθορές σε κτίσματα, όπως ρωγμές, πτώσεις σοβάδων, τοίχων και σκεπών.

2021388.jpg
Ζημίες έχουν καταγραφεί επίσης σε κτήρια στην περιοχή του Αργοστολίου, όπως ρωγμές, πτώσεις καμινάδων, θραύση τζαμαριών και γενικότερα εκτεταμένες ζημιές στους υαλοπίνακες των καταστημάτων.

Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν οι δύο τελευταίοι όροφοι του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, ενώ μεταφέρθηκαν σε άλλα κτήρια και οι διαμένοντες στο Γηροκομείο.

2021374.jpg
Αναφέρθηκαν ακόμη φθορές σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, όπως ρωγμές, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, ενώ συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, παρενέβησαν στα σημεία που υπήρχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και επιδιόρθωσαν τις βλάβες.

Σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ακόμη και στα σημεία που υπάρχουν κατολισθήσεις, όπου τα οχήματα διέρχονται με προσοχή.

2021366.jpg
Μετά το σεισμό και για περίπου μιάμιση ώρα, υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού, τα οποία σταδιακά επιδιορθώθηκαν.

Η προγραμματισμένη για τις 19.45 ώρα της Κυριακής πτήση από το αεροδρόμιο του Αργοστολίου προς Αθήνα, παρουσίασε καθυστέρηση, καθώς οι υπάλληλοι της πολιτικής αεροπορίας αρνήθηκαν να εργαστούν στο εσωτερικό του κεντρικού κτηρίου του αερολιμένα. Ο έλεγχος των επιβατών πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο, όπου διατέθηκε για το σκοπό αυτό επιπρόσθετη αστυνομική δύναμη.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε από το βράδυ της Κυριακής ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σωτήρης Κουρής, τα σχολεία θα παραμ��ίνουν κλειστά τουλάχιστον για σήμερα Δευτέρα.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ o υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, γα τον έλεγχο των κτιρίων υπάρχει μεγάλος αριθμός μηχανικών που έρχονται από το ΤΕΕ, από την Περιφέρεια, από τον ΟΣΚ. Για τον κόσμο που δεν μπορεί να μείνει στα σπίτια του, είπε ότι το Superfast 1, έχει την δυνατότητα να στεγάσει 700 άτομα.

Επίσης στο νησί καταφθάνει και το «Ελ.Βενιζέλος» για τον ίδιο σκοπό.

Στο κτήριο του ΤΕΙ Κεφαλονιάς έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού , όπου και θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο ανάγκης το 2671027311 αλλά και στο 100.

Κάντε κλικ και δείτε περισσότερα στο βίντεο από την εκπομπή LIVE U

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top