"Οι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν τα τανκς, πρέπει να τους τα δανείσουμε"

Ομολογία της γερμανικής εταιρίας ΚΜW-Δείτε το ρεπορτάζ του Τ. Τέλλογλου

Σε έγγραφο της γερμανικής εταιρίας ΚΜW που προμήθευσε τα τανκς στην Ελλάδα, ομολογείται ότι η χώρα δεν έχει στην πραγματικότητα τα χρήματα για να πληρώσει το πρόγραμμα, παρόλα αυτά συμφέρει τη Γερμανία να της πουλήσει τα τανκς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου, στις 24 Ιουλίου 2001 η γερμανική εταιρία KMW, έκανε αίτηση εξαγωγικής ασφάλισης στη γερμανική κυβέρνηση καθώς προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα είχε δυσκολίες να αποπληρώσει τη θηριώδη σύμβαση του 1,7 δις ευρω των τανκς.

Τι λέγανε δηλαδή με απλά λόγια; Ότι η σύμβαση 1,7 δις ευρώ για τα τανκς είναι μία τεράστια σύμβαση τ��ν οποία δεν μπορεί να πληρώσει το ελληνικό κράτος ιδίως ενόψει των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και επίσης λόγω δέσμευσης που είχε αναλάβει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να εκσυγχρονίσει το σύστημα υγείας.

Πρότεινε, λοιπόν, η γερμανική εταιρία να μας χρηματοδοτήσουν οι Γερμανοί προκειμένου να διασφαλιστεί το πρόγραμμα. Έτσι, πρότειναν να υπάρξει δάνειο από 7 γερμανικές τράπεζες, εκ των οποίων τρεις κρατικές με εγγύηση του ελληνικού υπ. Οικονομικών.

Τι συνέβη από όλα αυτά; Πήραμε τα δάνεια, το γερμανικό Δημόσιο δεν ασφάλισε τις εξαγωγές, σταματήσαμε να πληρώνουμε αυτό το πρόγραμμα και η εταιρία που μας προμήθευε τα άρματα, όσο και να σας φαίνεται περίεργο, κόντεψε να... πέσει έξω επειδή το μόνο πρόγραμμα που είχε σε αυτό το μέγεθος ήταν το… ελληνικό!

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόγραμμα αυτό έχει πληρωθεί κατά 90% από δανεικά.