Νέα εξέλιξη «βόμβα» για ένστολους: Άκυρες οι περικοπές που αποφασίστηκαν το 2012

Θα θεωρούνται πλέον προσωπικό ειδικής κατηγορίας

Πρώτη ανάρτηση:21/01/2014 17:43

Προσωπικό ειδικής κατηγορίας, μεταχείρισης και προστασίας θα χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένστολοι στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα, και θα ακυρώνει την υπουργική απόφαση με την οποία κόπηκαν αναδρομικά οι αποδοχές εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Η απόφαση δηλαδή ουσιαστικά θα διακρίνει τους ένστολους ως εργαζόμενους που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα. Συνεπώς η απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται, εφόσον αναφέρει αυτό το σκεπτικό της, ως προάγγελος αντισυνταγματικότητας και για τις περικοπές σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Η σχεδόνομόφωνη απόφαση των 30 δικαστών, προεδρεύοντος του προέδρου του ΣτΕ Σωτ. Ρίζου ακυρώνει ως αντισυνταγματική την επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές. Η αντισυνταγματικότητα ξενικά από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα, ενώ ίδιο θέμα θα τίθεται και στις περικοπές των αποδοχών για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει είναι πώς θα δημιουργθεί χρηματοδοτικό κενό περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δικαστές θεωρούν δε αντισυνταγματικό το γεγονός ότι η μείωση εφαρμόστηκε αναδρομικά στους ένστολους (τους παρακρατήθηκαν αναδρομικά οι μειώσεις) κάτι που το δικαστήριο χαρακτηρίζει ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top