Θα πίνουμε για φρέσκο γάλα αυτό που θεωρούσαμε ληγμένο;

Ποιος ο σκοπός του νέου μέτρου του υπ. Ανάπτυξης;

Φρέσκο γάλα μακράς διαρκείας γίνεται; Θα πίνουμε για φρέσκο γάλα, αυτό ��ου μέχρι σήμερα πιθανόν να θεωρούσαμε ληγμένο; Εάν αλλάξει ο τρόπος παστερίωσης και επιμηκυνθεί η ημερομηνία λήξης, τότε- λένε στο υπουργείο Ανάπτυξης- ότι θα πέσει η τιμή του.

Σκοπός του νέου μέτρου, είναι να έχει επιλογές ο καταναλωτής, αφού πλέον στην συσκευασία δεν θα γράφει διάρκεια ζωής πέντε ημέρες, αλλά θα ξεκινά από δύο και θα φτάνει στις δέκα μέρες.. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, να μένει το γάλα περισσότερο καιρό στα ψυγεία, να μην έχουν επιστροφές οι βιομηχανίες και να το βρίσκει φτηνότερο ο καταναλωτής.

Με ποιο τρόπο όμως θα δει μείωση στην τιμή ο καταναλωτής;

«Από τον παραγωγό ξεκινάει στα 44,5 λεπτά το λίτρο» λέει στο Star ο κτηνοτρόφος Γρηγόρης Σαραντόπουλος.

Με αυτή την τιμή το φρέσκο γάλα από την φάρμα, φτάνει μέσω μεσαζόντων στις βιομηχανίες για την επεξεργασία και την παστερίωση και καταλήγει στο ψυγείο του καταναλωτή από 1,20 έως 1,40, δηλαδή τρεις φορές ακριβότερο.

Ενδεικτικά σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης η τιμή του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος διαμορφώνεται ως εξής.

Στην Αγγλία η τιμή του ενός λίτρου έχει 1,30 ευρώ, στην Νορβηγία 1,70, στην Γαλλία 0,80 λεπτά και στην Κύπρο 1,45. Σε πολλές από τις χώρες αυτές, έχει εφαρμοστεί το μέτρο της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής.

Αυτό όμως που προβληματίζει τους καταναλωτές με την κατάργηση υποχρεωτικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος είναι η σχέση της τιμής και ποιότητας του προϊόντος.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς «το αποτέλεσμα της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του γάλακτος με την αντίστοιχη παστερίωση δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση στην ποιότητα και στην ασφάλεια του προϊόντος.»
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top