Φωτιές ανάβει η προκλητική δήλωση για την Αγιά Σοφιά

Τι κρύβεται από πίσω και τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών

Λάδι στην φωτιά έριξε με δήλωση του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Μπουλέντ Αρντίς, οποίος εξέφρασε την… λύπη του, που η Αγιά Σοφιά δεν λειτουργεί ως τζαμί.

«Στο παρελθόν ήταν δυνατόν να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα όμως υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία. Κοιτάμε την καημένη την Αγιά Σοφιά και ευχόμαστε να επιστρέψει στις καλές της ημέρες», δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε πώς είναι ευτυχής για τη μετατροπή δύο άλλων πρώην ναών της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα και τη Νίκαια σε τζαμιά.

Απάντηση στην προκλητική δήλωση έδωσε ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας:

«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκε��τικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησ��ευτικής ελευθερίας. Οι χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας», είπε.

Πάντως, αρκετοί εκτιμούν ότι η δήλωση του ήταν «μέρος» της ενδοκυβερνητικής κόντρας που έχει με τον πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που είχε εκφράσει αντίθετη άποψη από τον κ. Ερντογάν για τους κοινούς κοιτώνες αρρένων και θυλέων και είναι η δεύτερη φορά που δείχνει να διαφωνεί, αφού στο παρελθόν ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει προτείνει ο ιστορικός ναός να παραμείνει ως έχει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top