Έρευνα: Σε έξαρση η ενδοσχολική βία στην Ελλάδα

Ένας στους δέκα μαθητές έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού

Έρευνα: Σε έξαρση η ενδοσχολική βία  στην Ελλάδα

Ηλεκτρονικό ή μη, το bullying ή σχολικός εκφοβισμός δίνει το «παρών» στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, πάνω από 1 στους 10 μαθητές έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, χυδαίων φραστικών επιθέσεων και διαπόμπευσης στο Διαδίκτυο καθώς και μέσα από το Facebook.

Η ενδοσχολική βία (bullying) παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις στη χώρα μας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της πανελλήνια έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Ποσοστό 8,5% των εφήβων δηλώνει ότι υφίσταται εκφοβισμό τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον μήνα, ενώ σε ποσοστό 15,8% (ένας στους έξι) παραδέχονται ότι είναι θύτες bullying. Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2002, το ποσοστό όσων δήλωναν ότι εκφοβίζουν άλλους δεν ξεπερνούσε το 9,1%.

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Όπως προκύπτει από έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής εκστρατείας, περίπου το 32% των μαθητών έχει πέσει έστω και μία φορά θύμα bullying (34,2% αγόρια, 29,71% κορίτσια), ενώ σε ποσοστό 30,2% έχουν υπάρξει κάποια στιγμή δράστες τέτοιων περιστατικών.

Επικεντρώνονται κυρίως στη χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων (60,69%), ενώ ακολουθούν τα σπρωξίματα και τα χτυπήματα (45,39%) και τα πειράγματα λόγω εξωτερικής εμφάνισης (36,3%). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 14,26% ανέφερε ότι έπεσε θύμα ανάρτησης εξευτελιστικών φωτογραφιών στο Ίντερνετ και το 12,82% διάδοσης τέτοιων φωτογραφιών μέσω κινητών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top