Απαγορεύεται να ανάβουμε τα... τζάκια με υπουργική απόφαση!

ΔΕΝ είναι αστείο: Δείτε τι περιλαμβάνει νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ

Πρώτη ανάρτηση: 06/11/2013 13:38

Και όμως δεν είναι αστείο: Τα τζάκια και οι ��υλόσομπες σταματούν να καίνε με… νόμο!

Σύμφωνα με ρύθμιση που προωθείται σε πακέτο μέτρων του υπουργείου Περιβάλλοντος θα απαγορεύεται να καίνε τα τζάκια και οι ξυλόσομπες ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα, όπου θα σημειώνονται επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων!

Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όμως οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι η καύση ξύλου είναι η κύρια αιτία για τις υψηλές τιμές της αιθαλομίχλης στον ουρανό.

Το μέτρο προωθείται γρήγορα και ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, έχει υπογράψει την απόφαση και την έχει προωθήσει στους ομολόγους του, καθώς πρόκειται για κοινή απόφαση 6 υπουργείων.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Για τις εκπομπές από συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου θα ισχύει στάδιο προειδοποίησης, όταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται από 100 έως 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Για ρύπανση άνω των 150 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο εξετάζεται η επιβολή… απαγόρευσης να καίνε τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, ενώ ανοιχτό είναι το αν η απαγόρευση θα αφορά και σε ενεργειακά τζάκια και συστήματα pellets.

Όσο για το πώς θα εντοπίζονται οι παραβάτες; Από τις… καμινάδες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top