Αποφασίστηκε: Θρησκευτικά τέλος στα σχολεία με μια υπογραφή

Έφτασε στα σχολεία η εγκύκλιος

​Νέα εγκύκλιος έφτασε στα σχολεία στις 19/9 και λέει πως ο κάθε μαθητής μπορεί να πάρει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Με μια δήλωση που να λέει πως τη ζητεί για λόγους θρησκευτικής συνείδησης και μια αίτηση υπογραμμένη και από τους δυο γονείς την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, απαλλάσσεται από το μάθημα.

Από το 2008, είχαν φτάσει οδηγίες που καθιστούσαν υποχρεωτικό το μάθημα για κάθε επίσημα ορθόδοξο παιδί που και ανάγκαζε όσους δεν ήταν να το δηλώσουν, προκειμένου να εξαιρεθούν.

Υπήρξαν καταγγελίες για διευθυντές σχολείων, οι οποίοι ζητούσαν ρητή δήλωση σχετικά με το θρήσκευμα γονιών και παιδιών.

Ο Συνήγορος του πολίτη που είχε δεχθεί καταγγελίες θεώρησε πως ο χαρακτήρας του μαθήματος είναι που κρίνει αναγκαία την απλή απαλλαγή χωρίς να χρειάζεται να δηλωθεί ο λόγος της απαλλαγής, αφού αυτό θα παραβίαζε τα ατομικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους.

Το μάθημα, όμως, είναι ταυτόχρονα και υποχρεωτικό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της ομαλής λειτουργίας του σχολικού προγράμματος.

Εδώ και χρόνια έχει παρατηρηθεί, οι μαθητές Γ΄ Λυκείου να ζητούν απαλλαγή στη μέση της χρονιάς προκειμένου να μην έχουν άλλο ένα μάθημα στο κεφάλι τους, δεδομένης της πίεσης των εξετάσεων.

Το υπουργείο βρήκε τελικά τη χρυσή τομή με την παραπάνω εγκύκλιο, όμως έτσι ουσιαστικά κατέστησε υποχρεωτικό το μάθημα εκ νέου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top