Αρ��ιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δεν θα ζητήσουμε χωρισμό με το Κράτος αλλά δεν το φοβόμαστε κιόλας»

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη πίεση»

Την θέση πως η Εκκλησία δεν σκοπεύει να ζητήσει χωρισμό από το Κράτος αλλά αν αυτό συμβεί θα είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει, εξέφρασε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

«Εμείς σαν Εκκλησία επειδή πιστεύουμε ότι το Γένος μας έχει βγει από τα σπλάχνα της, δεν θα ζητήσουμε ποτέ χωρισμό από την Πολιτεία. Αν όμως έρθει η Πολιτεία και μας πει «δεν σας θέλουμε, φύγετε», δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, άλλα ούτε και θα πεθάνουμε. Έχουμε δείξει ότι περνάμε τις δυσκολίες. Τόσους αιώνες είμαστε χωρίς Πολιτεία και τα βγάλαμε πέρα» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε πως κατά την γνώμη του, ο χωρισμός έχει ήδη επιτευχθεί.

«Ακούμε από πολλές πλευρές (…) να γίνει χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας. Αυτό στην πράξη έχει επιτευχθεί. Σήμερα ο θεσμός όπως έχει γίνει, οι σχέσεις, οι ρόλοι είναι διακριτοί. Αλλά και σε αυτό πρέπει να σταθούμε σκεπτικοί, να συζητήσουμε να δούμε που βρισκόμαστε» τόνισε.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η θέση του στο θέμα παραμένει: «Δεν φοβόμαστε, θα προχωρήσουμε. Η ζημιά θα είναι για το κράτος μας, για το Έθνος μας».

«Μετάνοια σημαίνει, αλλάζω μυαλό, αλλάζω πορεία. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε: υπομονή, αγώνας, προσπάθεια, ενότητα. Και αυτή την κρίση θα την βγάλουμε και θα περάσουμε απέναντι από το ποτάμι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε θέματα της εκκλησίας τόνισε ότι «σε περιόδους κρίσης πρέπει να σκεφτούμε να αλλάξουμε και τις δομές της εκκλησίας», καθώς, όπως είπε, «δεν μπορεί σε μια εποχή αλλαγών και ανακατατάξεων η εκκλησία να μη δει τις εσωτερι��ές της δομές», ενώ για την εκκλησιαστική περιουσία επισήμανε: «Εχει έρθει η εποχή να είμαστε ανοιχτοί στις συζητήσεις, με όλα τα κόμματα αλλά και με όλους τους φορείς. Η περιουσία της εκκλησίας είναι συγκεκριμένη. Να δούμε ποια είναι αυτή περιουσία και πως όλα αυτά τα χρόνια έχει αξιοποιηθεί από το κράτος».

Τέλος, παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να σχολιάσει Μητροπολίτες οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εκφραστεί υπέρ της «Χρυσής Αυγής» λέγοντας πως και οι Μητροπολίτες ως πολίτες μπορούν να έχουν τις προσωπικές τους απόψεις.

��Η Εκκλησία δεν μπορεί ποτέ να δεσμεύσει ούτε τον άνθρωπο, επομένως ούτε και τον αρχιερέα ως άνθρωπο ως πολίτη να έχει απόψεις προσωπικές. Είναι ελεύθερος να έχει τις απόψεις του και να τις στηρίζει αλλά δεν μπορεί όμως αυτό να αντιμετωπίζεται συλλογικά από έναν φορέα όπως είναι η Εκκλησία και να παίρνει θέσεις…» σχολίασε, για να υποστηρίξει τη θέση της ουδετερότητας που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα και ο ίδιος, μέσω της Ιστορίας.

Ο κ. Ιερώνυμος απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα του ορίου ηλικίας των Μητροπολιτών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top