Οι φοιτητές δηλώνουν: Είμαστε σε απόγνωση με τα κλειστά πανεπιστήμια

«Ζημιωμένοι στο τέλος θα βγούμε μόνο εμείς» λένε

Ο χώρος της Παιδείας βράζει… Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων συνεχίζουν την παρατεταμένη απεργία τους οδηγώντας, άθελά τους, εκατοντάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε απόγνωση!

Οι σπουδαστές αγωνιούν για την καθυστέρηση των σπουδών τους για διάφορους και εξίσου σημαντικούς λόγους.

Πολλοί από αυτούς φοιτούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους επιβαρύνοντας έτσι οικονομικά τις οικογένειές τους χωρίς μάλιστα τον τελευταίο καιρό να παρακολουθούν μαθήματα. Φοιτητές επί πτυχίω που είχαν προγραμματίσει να κάνουν μεταπτυχιακά χάνουν τις προθεσμίες αφού δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις ή να ορκιστούν. Αλλοι έχουν χάσει τις εξεταστικές τους και κινδυνεύουν να χάσουν και το εξάμηνο. «Ζημιωμένοι στο τέλος θα βγούμε μόνο εμείς», σημειώνουν αρκετοί φοιτητές.

«Ενας ολόκληρος μήνας μαθημάτων έχει πάει πίσω. Εχουμε ήδη χάσει την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Ειδικά στις Ιατρικές Σχολές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εργαστήρια και κλινικές», λέει η Ειρήνη Παρασύρη από το Ηράκλειο της Κρήτης η οποία φοιτά στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οπως προσθέτει, οι κινητοποιήσεις προκαλούν σοβαρές παρενέργειες ειδικά στους φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους. Η αβεβαιότητα και η σύγχυση ειδικά σε αυτή την κατηγορία φοιτητών είναι μεγάλη.

Αλλος φοιτητής από την Κρήτη λέει ότι υπάρχουν νέοι που φοιτούν στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αυτή την περίοδο είναι εντελώς μπερδεμένοι. «Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι καλύτερο να γυρίσουν για λίγο στους δικούς τους στην Κρήτη ή να μείνουν εδώ αναμένοντας. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι αυτά τα παιδιά ήρθαν στην Αθήνα για να σπουδάσουν».

Παρόμοια άποψη διατυπώνει και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρύσα Καλλέργη. Είναι και αυτή φοιτήτρια που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της, το Ηράκλειο Κρήτης. «Αυτό το διάστημα γράφω τη διπλωματική μου. Ωστόσο, το σπουδαστήριο είναι κλειστό, οι βιβλιοθήκες κλειστές και οι καθηγητές δεν πραγματοποιούν τις ακροάσεις. Αυτά είναι τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει σε μένα οι κινητοποιήσεις των διοικητικών».

Η κ. Καλλέργη σημειώνει πως οι φοιτητές κατανοούν ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους. «Ομως είναι ακραίες οι λύσεις στις οποίες καταφεύγουν. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τα δικαιώματά μας τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων. Κατά την άποψή μου, στη συγκεκριμένη περίπτωση το δικαίωμα στην εκπαίδευση έχει καταλυθεί. Κι αυτό διότι στο Πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί τίποτα. Σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί μια μέση λύση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top