ΒΒC: Η Οδύσσεια ενός άστεγου στην Ελλάδα

"Η κρίση σκοτώνει την μεσαία τάξη"

Στην μεσαία τάξη της Ελλάδας που έχει «ματώσει» λόγω της κρίσης είναι αφιερωμένο βίντεο του BBC, στο οποίο «πρωταγωνιστής» είναι ένας άστεγος που μένει σε καταφύγιο και βασίζεται στα γεύματα οργανώσεων για να επιβιώσει.

Ένας άστεγος καλλιτέχνης, ο Λίο όπως αναφέρεται από το BBC, ζει σε καταφύγιο εδώ και δύο χρόνια και διαπιστώνει ότι το διάστημα αυτό, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών, από την μεσαία τάξη, που ζητούν βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα.

«Πριν δυο χρόνια, τα γεύματα που προσφέρονταν δις εβδομαδιαίως ήταν 35-50. Τώρα έχουν φτάσει τα 220» λέει ο Λίο, επισημαίνοντας ότι έχει αλλάξει το προφίλ των ανθρώπων που προσφεύγουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Είναι άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους, έχασαν τα σπίτια τους και παρότι είναι πρόθυμοι να κάνουν «ο,τιδήποτε» για να εξασφαλίσουν ένα μικρό εισόδημα, ακόμη και αυτό το «ο,τιδήποτε» δεν υπάρχει πλέον.

«Κατά την γνώμη μου η λιτότητα θα διαρκέσει για μια ολόκληρη γενιά. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια χαμένη γενιά» λέει ο άστεγος καλλιτέχνης, τονίζοντας ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να επιβιώνεις σε ένα καταφύγιο, χωρίς εισόδημα, χωρίς ιδιωτικότητα και τις περικοπές που έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις συντάξεις και τους μισθούς.

«Αν έχεις κάποια χρήματα και τα διαχειρίζεσαι με σύνεση, αν ελέγχεις τις τσέπες σου, μπορείς να έχεις φαγητό και μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου, αλλά όχι υπερβολές, όχι ταξίδια, β��βλία, χόμπι...Μπορείς όμως να συνεχίσεις να ζεις», υπογραμμίζει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top