ΤΡΕΙΣ είναι οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής φέτος

Τζέιμς Ρόθμαν - Ράντι Σέκμαν - Τόμας Ζούντχοφ

ΤΡΕΙΣ είναι οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής φέτος

​Στους Αμερικανούς Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και τον Γερμανό Τόμας Ζούντχοφ απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία, για την έρευνά τους που αποσκοπεί στην «χαρτογράφηση» της πορείας που ακολουθούν βιοχημικοί παράγοντες, όπως ορμόνες και πρωτεΐνες, στο ανθρώπινο σώμα.

nobel.jpg
«Μέσω των ανακαλύψεών τους οι Ρόθμαν, Σέκμαν και Ζίντχοφ αποκάλυψαν το εξαίσια ακριβές σύστημα ελέγχου για την μεταφορά και την παράδοση του κυτταρικού φορτίου», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ που συνεδρίασε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, στην ανακοίνωσή της για την απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).

Συγκεκριμένα, η έρευνά τους έριξε φως στο πώς παράγεται η ινσουλίνη στον οργανισμό και απελευθερώνεται στο αίμα, στο κατάλληλο σημείο και ��υρίως την κατάλληλη στιγμή, ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ σε ανακοίνωσή της.

Ο Ρόθμαν είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γέιλ. Ο Σέκμαν είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ο Ζίντχοφ είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Πότε θα ανακοινωθούν και θα απονεμηθούν τα υπόλοιπα Νόμπελ

Η απονομή του Νόμπελ Φυσικής και Χημείας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα.

Ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, ενώ το αντίστοιχο βραβείο στην κατηγορία των Οικονομικών Επιστημών θα απονεμηθεί τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου.

Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013 θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, επιβεβαίωσε η Σουηδική Ακαδημία, ολοκληρώνοντας το χρονοδιάγραμμα απονομής των φετινών βραβείων.

Μεταξύ των φαβορί στα διαδικτυακά γραφεία στοιχημάτων για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, η συγγραφέας Τζόις Κάρολ Όουτς που έχει ως βάση της τις ΗΠΑ, ο Ούγγρος Πίτερ Νάδας και ο Νορβηγός Γιον Φόσε.

Στην περσινή απονομή το Νόμπελ Λογοτεχνίας κέρδισε ο Κινέζος συγγραφέας Mo Yan.

Την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top