Άσαντ: «Το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο χάρη στη Μόσχα»

«Δεν υποκύπτουμε στις απειλές των ΗΠΑ εμείς» προσθέτει

Άσαντ: «Το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο χάρη στη Μόσχα»

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Συρίας να εκχωρήσει τον έλεγχο των χημικών της όπλων στην διεθνή κοινότητα οφείλεται στην πρόταση την οποία της έκανε η Ρωσία και όχι στην απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να επέμβουν στρατιωτικά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο μια συνέντευξή του σε ένα ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Η Συρία θέτει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο λόγω της (πρότασης της κυβέρνησης) της Ρωσίας.

Οι απειλές των ΗΠΑ δεν επηρέασαν την απόφαση αυτή», δήλωσε ο Άσαντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24, όπως μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Ο Άσαντ επιβεβαίωσε με τη συνέντευξη αυτή ότι η Δαμασκός έχει συμφωνήσει να θέσει τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο και ότι θα στείλει έγγραφα για το οπλοστάσιό της στον ΟΗΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Το σχέδιο που προβλέπει να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας αναμένεται να συζητήσουν αργότερα εντός της ημέρας στη Γενεύη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Να σημειωθεί ότι ο Κέρι έφτασε στην Ελβετία συνοδευόμενος από ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Ο έλεγχος του συριακού χημικού οπλοστασίου «είναι εφικτός, αλλά δύσκολος», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι.

Ο Ερντογάν λέει πως ο Άσαντ κερδίζει χρόνο στο θέμα των χημικών όπλων

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι αμφιβάλλει πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα εκπληρώσει τη δέσμευσή του να θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας και υποστήριξε πως ο Σύρος πρόεδρος κερδίζει χρόνο για να πραγματοποιήσει νέες "σφαγές".

"Το καθεστώς Άσαντ δεν τίμησε καμιά από τις δεσμεύσεις του, κέρδισε χρόνο για νέες σφαγές και συνεχίζει να το κάνει", δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησ�� στην Κωνσταντινούπολη. "Αμφιβάλλουμε ότι οι υποσχέσεις που αφορούν τα χημικά όπλα θα τηρηθούν".

Η κυβέρνηση του Άσαντ λέει πως αποδέχθηκε ένα ρωσικό σχέδιο το οποίο προβλέπει να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας για να επιχειρηθεί να αποτραπεί ενδεχομένως ένα αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top